Orbán: Rafinált keresztényüldözés zajlik

● A kormányfő szerint Európában is vannak problémák, bár inkább szellemi természetűek

Magyar Nemzet - - Belföld - MUNKATÁRSUNKTÓL

Európában is üldözik a keresztényeket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint ez a jelenség inkább „szellemi természetű, kifinomult és rafinált”, és nem annyira „brutális”, mint például Afrikában és a Közel-Keleten. A kormányfő a Budapesten, a keresztényüldözésről tartott nemzetközi konferencián azt mondta, hogy a minket fenyegető legnagyobb veszély ma „a keresztény gyökereit megtagadó európai elit közömbös, közönyös némasága”, pedig a közel-keleti keresztények sorsának rá kellene ébresztenie Európát arra, hogy az, ami ott történt, „bármilyen hitetlen is ma még, velünk is megtörténhet”. A világnak meg kell értenie, hogy ma már nem kisebb dolog, mint az európai életforma jövője és a mi identitásunk is kockán forog – fogalmazott. A kormányfő értékelése szerint bár Magyarország egy európai középállam, most mégis úgy alakult, hogy a magyarok vállalnak kezdeményező szerepet ebben az ügyben. Ennek okát abban látta, hogy bár számos jó szándékú és igaz keresztény politikus van Európában, „de nincs elég politikai erejük”, hogy meggyőződésük szerint cselekedjenek. Magyarország viszont – fejtette ki – olyan stabil ország, ahol „kétszer nyert kétharmaddal a kormányt vezető politikai erő, gazdasági hátországa szintén stabil”, közgondolkodása pedig „egészséges”.

A kormányfő arra kérte Európa politikusait, hogy tegyék félre a „politikailag korrekt beszédmódot, az emberi jogi óvatosságot”, és tegyenek meg mindent az üldözött keresztények érdekében, ami hatalmukban áll. – Úgy döntöttünk, hogy segítjük bajba került testvéreinket. A segítség módja azonban fordított: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni – mondta Orbán Viktor.

A kormány egyébként jelentős összegeket – eddig összesen több milliárd forintot – fordított a keresztényüldözés elleni harcra. Rétvári Bence korábbi tájékoztatása szerint például az erre a célra létrehozott államtitkárság idén a szakmai feladatok ellátására 978,2 millió forintot, a működési költségekre pedig 98 millió forintot kapott. A kormány további 580 millió forintot költött ugyanakkor iraki keresztények lerombolt házainak helyreállítására, 145 millió forint jutott egy iraki kórház gyógyszereinek finanszírozására, míg egymillió eurót (át- számítva 310 millió forintot) adtak a Szír Katolikus Egyház humanitárius tevékenységére. Nem maradt támogatás nélkül a Szír Ortodox Egyház sem, humanitárius tevékenységüket ugyanis szintén 310 millió forinttal támogatta Magyarország. A kormány 120 millió forinttal egészítette ki a Magyar Katolikus Egyház 80 millió forintos gyűjtését, hogy Erbílben iskolát építsenek. Egy korábbi kormányhatározat szerint pedig 460 millió forintot szánnak libanoni templomok helyreállítására. Rétvári Bence ezt azzal magyarázta, hogy Libanonban, a keresztény közösségek körében egyre többen vándorolnak el, és ezt a trendet szeretnék megfordítani a „közösségeik központjául szolgáló templomaik helyreállításával”. A magyar kormány egyébként „speciális ösztöndíjprogramot” is létrehozott az üldözött keresztény családok fiataljai számára. A cél, hogy miután Magyarországon tanultak, visszatérjenek a saját otthonukba, és „közösségük meghatározó és megtartó tagjai legyenek”. Orbán Viktor tegnapi beszédében jelezte azt is, hogy már dolgoznak egy magyar alapítású egyetem létrehozásán is a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közreműködésével.

Orbán Viktor szerint az európai politikusoknak is félre kell tenniük az emberi jogi óvatoskodást

Orbán Viktor miniszterelnök előadása

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.