Hazugsággal vádolják a kabinetet

Magyar Nemzet - - Belföld - HUTTER MARIANNA

Nem stimmel a kormányzati matematika a pedagógusi béremelésről – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A PDSZ csütörtökön annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót, hogy a kormányzat nemrég közösségi oldalán azt állította, hogy a pedagógusok 2013 októberében – vagyis az életpályamodell bevezetésével párhuzamosan – megkezdett béremelése előtt egy pályakezdő, egyetemet végzett tanár bére bruttó 130 ezer, míg egy 20 éves gyakorlattal bíró, főiskolai végzettségű pedagógusé bruttó 173 300 forint volt.

Ám a PDSZ szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma oldaláról vett adatok alapján – valójában – az említett bérek magasabbak voltak. Vagyis ekkor egy pályakezdő bruttó közel 170 ezer, míg egy évtizedek óta pályán lévő pedagógus csaknem bruttó 232 ezer forintot keresett. A PDSZ szerint az sem igaz, hogy jelenleg – vagyis a béremelés lezárultát követően – egy 20 éves gyakorlattal bíró tanár bruttó 335 ezer forintot keresne, mert ez a valóságban csak 274 ezer forint. A szakszervezet azt is hozzátette: a pedagógusbérekkel kapcsolatos képet tovább árnyalja az a tény, hogy az előmeneteli rendszer részeként bevezetett változások súlyos munkateher-növekedést eredményeztek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kormány eltörölte a pedagógusi fizetések minimálbérhez kötöttségét, „melynek következményeként ma már – gyakorlatilag – észrevehetetlen a béremelés”. A bérek értékállósága pedig jövő év januárjában tovább fog romlani, hiszen akkor ismét emelkedni fog a minimálbér és a szakmai bérminimum.

A PDSZ így azt a következtetést vonja le, hogy a kormányzati megszólalók vagy tájékozatlanok, vagy szándékosan félretájékoztatják, manipulálják a közvéleményt. „Tény, hogy egyik esetben sem mondanak igazat. Azaz hazudnak” – jelezte közleményében a PDSZ-t vezető Mendrey László.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.