Aláírásgyűjtés és ellenkampány a Római-partért

● Hétfőtől egy hónapig Budapest csomópontjaira települnek ki a népszavazást kezdeményező pártok és civilek

Magyar Nemzet - - Belföld - SZABÓ ZSOLT

– Október 15-én, hétfőn megkezdjük a népszavazási aláírásgyűjtést a Római-part védelmében – közölte lapunk kérdésére Pataki Márton. Az Együtt budapesti elnöke Béres Andrással, a Párbeszéd III. kerületi önkormányzati képviselőjével együtt kezdeményezte a referendumot arról, hogy helyezzék hatályon kívül a Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntését az árvízvédelmi műnek a Duna-part mentén kijelölt nyomvonaláról. Miután a Kúria kedden hitelesítette a korábban a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) által megtagadott kérdést, az aláírásgyűjtésre bejelentkezett a legtöbb ellenzéki párt, így az MSZP, a DK, az LMP és a tiltakozó civilek. A budapesti olimpiaellenes budapesti népszavazáshoz a szükséges 138 ezer aláírásnál jóval többet összegyűjtő Momentum is jelezte: csatlakozik az akcióhoz. – Hétfő reggel 8 órakor vesszük át hivatalosan a gyűjtőív lepecsételt példányát az FVB-től, s aki akarja, Budapest 14 helyszínén már aznap aláírhatja. Kitelepülések lesznek az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Margit híd budai hídfőjénél, a Római téren, a Szentlélek téren, Békásmegyeren a Csobánka téren és a város nagy csomópontjain: a Deák Ferenc téren, a Nyugati téren, a Blaha Lujza téren, a Corvin negyednél, a Határ úti metrónál, a Széll Kálmán téren, a Móricz Zsigmond körtéren, az Oktogonon és az Örs vezér terén is – ismertette lapunkkal Pataki Márton.

Megtudtuk: az FVB október 15-től, vasárnaptól számítja a 30 napot, amely alatt össze kell gyűjteni a budapesti választópolgárok 10 százalékának kézjegyét – a már említett több mint 138 ezer aláírást – ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlés kötelezően kitűzze a népszavazást.

A Kúria végzése pontot tett a korábban évekig zajló vita végére is, hogy egyáltalán lehet-e népszavazást tartani az árvízvédelem ügyében. Kimondták: a kérdés megfelel a népszavazási törvényben foglaltaknak, „az ügy a fővárosi önkormányzat közgyűlési hatáskörébe tartozik”. Hetekkel ezelőtt ugyanezzel érvelt lapunknak Magyar Gábor ügyvéd. Most kérdésünkre leszögezte: a helyzet egyértelmű, jogvitának nincs helye, a népszavazás politikai kérdés.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester még szerdán közölte: neki mindegy, hogy a part melyik részén van a mobil gát, de védje meg a csillaghegyi öblözetben élő 55 ezer embert és a hullámtér 70 hektárnyi területét is.

Magyar Gábor ügyvéd szerint a helyzet egyértelmű, jogvitának nincs helye, a referendum politikai kérdés

Ugyanakkor a mobil gát ellen tiltakozók egyértelműen azt szeretnék, hogy a védmű feljebb, a Nánási út és a Királyok útja vonalában húzódjon, hogy a Római-part természetközeli állapota megmaradhasson.

Búzás Antal Győző, az Egyesület a Római-partért helyi civil szervezet elnöke lapunk érdeklődésére azt közölte, hogy az aláírásgyűjtésre ellenkampánynyal válaszolnak. Szerintük a népszavazás diszkriminatív, és mindazok, akik hamis környezetvédelmi okokra hivatkozva nem védenék meg a partot az árvíztől, az itt élő csaknem kétezer ember emberi jogait veszik semmibe. Ezért az egyesület hazai és nemzetközi fórumokhoz fordul.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.