Készülnek az irreális vezetéktervek

● A kormány úgy véli, két év alatt kiépül a déli folyosó, és évente hatmilliárd köbméter gáz érkezik majd rajta hazánkba

Magyar Nemzet - - Gazdaság - ILLÉS JÓZSEF

Szinte bizonyos, hogy két év alatt nem épül ki a kormány által beígért úgynevezett déli gázfolyosó, amely az orosz Gazprom közreműködésével szállítaná az energiahordozót Bulgárián és Szerbián át Magyarországra. Ehhez a beruházáshoz ugyanis legalább négy-öt évre lesz szükség. A kormányzat gázvezeték-építésekkel kapcsolatos közléseit amúgy sem érdemes készpénznek venni, mert eddig már féltucatnyi nemzetközi gázszállítási rendszer kialakítását jelentették be, de ezek közül egy sem valósult meg – nyilatkozta lapunknak a második Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára. Holoda Attila ezt annak kapcsán mondta el, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban kijelentette: „Világo- san látszik, hogy a déli gázfolyosó terve menetrend szerint halad, az orosz Gazprom és Bulgária, valamint a Gazprom és Szerbia közötti tárgyalások biztosítják, hogy amennyiben mi is tartjuk az eredetileg megállapított ütemtervet, akkor 2019 végére hatmilliárd köbméternyi gáz fog megjelenni Magyarország déli határán.” – Az ehhez szükséges infrastrukturális beruházásokat a bolgárok, a szerbek és mi is el fogjuk végezni – tette hozzá a miniszter.

Holoda Attila úgy véli, évi 6 milliárd köbméter gázra nincs szüksége Magyarországnak a déli átadási ponton. Emellett a 2019-es vezetékátadási határidő sem reális. Ezt az időpontot vélhetően csak azért tűzték ki a felek, mert Moszkva rendre azt hangoztatja, hogy két év múlva leállítja a gázszállításokat Ukrajnán keresztül az európai országokba. Ez az orosz ígéret azonban aligha valósul meg, mert a Gazprom Magyarország mellett több más országgal is kötött olyan hosszú távú, 2019 után is érvényes gázszállítási szerződést, amelyben az Ukrajnán keresztüli tranzit szerepel. Így a Kreml óriási öngólt rúgna, ha valóban elzárná az ukrán gázcsapot. A szakember megjegyezte: Szijjártó úgy tesz, mintha egy gáztársaság vezetője, illetve képviselője lenne, nem az ország külügyminisztere. Sorra jelent be és „köt meg” olyan megállapodásokat, amelyek valójában gázcégek között jönnek létre, nem pedig a kormányok között. Emlékezetes: az Orbán-kormány az elmúlt évek során számtalan gázvezeték megépítésére tett ígéretet. Ezek az Ukrajnát elkerülő nyomvonaltervek azonban rendre elbuktak. A meg nem valósult elképzelések közé tartozik a még el nem készült orosz–török Török Áramlat nevű gázvezetékhez később csatlakoztatni kívánt, a görög határtól Magyarországig kiépíteni tervezett Tesla vezeték. Ugyancsak elvetélt a Kaszpi-térségből gázt szállítani hivatott uniós Nabucco, és a vele szinte párhuzamosan megépíteni szándékolt orosz Déli Áramlat kialakítása. Emellett a „levegőben lóg” a magyar kormány által favorizált AGRI (Azerbajdzsán–Grúzia–Románia összekötő vezetéke), és a szlovákok által ajánlott, ugyancsak a még nem létező Török Áramlathoz csatlakoztatni tervezett Eastring (Keleti Gyűrű) nevű gázszállító útvonal, amely szintén Bulgárián és Románián keresztül hozna gázt Magyarországra és Szlovákiába. A kormány régi terve az Adria gázvezeték megépítése is, amely az adriai Krk szigetére álmodott, cseppfolyósított gázt légneművé visszaalakító termináltól juttatna gázt Magyarországra. De léteznek tervek az Európai Unió által támogatott bolgár–román–magyar–osztrák (BRUA) gázvezeték kiépítésére is. Az egyetlen, valóban megépült új európai szállítási vonal azonban a Németországot Oroszországgal a tenger alatt közvetlenül összekötő Északi Áramlat I. vezeték, amely néhány éve orosz–német öszszefogással létesült, és messze elkerüli Közép-Európát.

A most beígért déli gázfolyosó a jövőre elkészülő transzanatóliai vezetékhez kapcsolódna, amely Azerbajdzsánból eleinte évi 16, később pedig 26 milliárd köbméter gázt szállíthat. Ehhez csatlakozva a Gazprom közreműködésével Bulgária, Szerbia és hazánk modernizálja belső gázvezeték-hálózatait, emellett nagy kapacitású határkeresztező összeköttetéseket hoznak létre. Így Magyarországnak is lehetne hozzáférése az Azerbajdzsánból induló gázhoz, ha megvalósul a terv.

FOTÓ: MTI/KKM/SZABÓ ÁRPÁD

Papíron már sok mindenről megegyezett Szijjártó Péter (balra) és Alekszej Miller Gazprom-vezér

HOLODA ATTILA:

Szijjártó Péter úgy tesz, mintha egy gáztársaság vezetője lenne, nem az ország külügyminisztere

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.