A befektetőket is elriaszthatja a VIII. kerületi szigor

● Ellehetetlenülhet a most épülő józsefvárosi lakások kiadhatósága ● A már engedélyezettek viszont tovább üzemelhetnek

Magyar Nemzet - - Gazdaság - HORVÁTH ATTILA

– A jövő héten egyeztethetünk a kerületi önkormányzattal, ugyanis több helyen nem értünk egyet az apartmanoztatást korlátozó jogszabállyal. Csak a rendelet árnyoldalait látjuk az ingatlanfejlesztők, a befektetők és a lakosság szempontjából is – mondta lapunknak a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. Schumicky Balázsék a múlt héten napvilágot látott új rendelet miatt próbálják jobb belátásra bírni a döntéshozókat. Ahogy megírtuk, október 1-jétől a VIII. kerületi társasházak szervezeti és működési szabályzatának kell engedélyeznie az alkalmi szálláshelykiadást ahhoz, hogy valaki a Józsefvárosban ezzel foglalkozhasson. (Vagyis az egész társasház engedélye kell ahhoz, ha valaki például airbnb-zni akar.) A döntés csak azokat érinti érzékenyen, akik mostantól szeretnének belépni a rövid távú lakáskiadás területére. Ez utóbbit a magyar köz- nyelv az airbnb-vel azonosítja, de más internetes oldalak is foglalkoznak ezzel. Ezeken a lakástulajdonos regisztrálhat, és akár csak egy napra is kiadhatja az ingatlanját. Ezeket jellemzően a néhány napra a városba látogató fiatal turisták veszik igénybe, mert olcsóbbak, mint a szállodák.

A településvédelmi rendelet értelmében be kell jelenteni a háznál a lakás megváltozott funkcióját is. Azután szigorítottak a rendeleten, hogy márciusban Kocsis Máté kerületi polgármester kezdeményezésére konzultációt tartottak Józsefvárosban, s a kiküldött kérdőíveken főleg arról érdeklődtek, hogy a lakosok meg vannak-e elégedve a környéken a renddel. Több mint 11 ezer lakó töltötte ki és küldte vissza a kérdőíveket, amelyek alapján arra jutottak az önkormányzatnál, hogy a kerületben korlátozni kell ezt a tevékenységet. Az önkormányzat sajtóosztálya a 444.hu-val azt közölte, hogy a visszajelzésekből kiderült: sok esetben egy-egy lakás ilyen célú hasznosítása egész lakóközösségek nyugalmát teheti tönkre. Az is előfordul, hogy egész emeletek működnek tulajdonképpen hostelként, zavarva ezzel a lakóközösséget.

– Sok olyan hatása lehet a rendeletnek, amire nem gondolt a jogalkotó. Rengeteg új lakás épül a VIII. kerületben, a körúton belül és kívül is. Ezek jó részét már a tervezőasztalról megvásárolták, azért, hogy egyéb szálláshely-szolgáltatás céljára adják ki. Pont az így épülő, kis alapterületű ingatlanok nem felelnek meg az új előírásoknak. Sokan vettek használt lakásokat is, ahol már zajlanak a felújítások, szintén rövid távú lakáskiadás miatt. A tulajdonosok hirtelen nem kapnak majd engedélyt. Eddig azokban a társasházakban, ahol nem volt tiltva, lehetett ilyen szolgáltatást nyújtani. Ezt fordította meg a jogalkotó, mostantól csak ott lehet majd ilyen tevékenységet folytatni, ahol írás- beli engedély született erről – mondta Schumicky Balázs.

Szerinte ezzel a rendelettel nem oldódik meg például az a probléma, hogy hangosak a vendégek. Hiszen az eddig engedélyezettek ezentúl is üzemelhetnek. A rendelet problémát okozhat azoknak a józsefvárosi lakástulajdonosoknak is, akik el akarják adni az ingatlanjukat, hiszen a befektetők elkerülik majd a kerületet. Pedig az árak, például az idetartozó Palotanegyedben, gyakorlatilag már megegyeznek a VI. kerületi szinttel. Ha azonban nem lehet itt kiadni egy lakást rövid távra, akkor jelentősen romlanak majd a megtérülési mutatók, és senki sem fog ilyen céllal ingatlant vásárolni. Ezáltal pedig a saját lakóinak is árthat az önkormányzat. Az elnök hozzátette, a VIII. nem bulikerület, míg például a VII. kerületben valóban tudnak problémát okozni a mulatozó turisták. Ugyanakkor pozitívnak tartja, hogy az önkormányzat nyitott a párbeszédre.

Sok esetben előfordul, hogy egész emeletek működnek hostelként, zavarva ezzel a lakóközösséget

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.