A magyar festészetet ünneplik

Magyar Nemzet - - Ajánló, Műsorok, Időjárás - SASHEGYI ZSÓFIA

Idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg a magyar festészet napját, amelyhez több tucat település csatlakozott országszerte és a határainkon túl. Az eseménysorozat fénypontja ezúttal is a festők védőszentjeként emlegetett Szent Lukács napjára, október 18-ára esik.

– A magyar festészet napja (MFN) Újbudáról indult 2002-ben, abban az időben, amikor elkezdett terjedni a rémhír, hogy a festészet halott – mondta el Ve

rebes György, az MFN kuratóriumának elnöke. Újbuda idén is fontos helyszín lesz, a Bartók Béla úton több tárlat nyílik majd, és galériatúra is indul. Sok másik mellett október 18-ától lesz látható az a kiállítás is, amelyen huszonöt magyar tudós portréját tekintheti meg a nagyközönség, a Bálnában pedig három festőgeneráció termését felölelő tárlatot lehet majd megnézni. A vidéki helyszínek közül Verebes György Szolnokot emelte ki, ahová különbuszjárat indul október 14-én, mivel a városban egész napos program várja a látogatókat. 13 órakor a debreceni építészképzés szolnoki tematikus évének munkáiból nyílik kiállítás az Aba-Novák Kulturális Központban. 14 órakor Kósa János Munkácsy-díjas festőművész tárlatának megnyitójára várják az érdeklődőket a Szolnoki Művésztelepre, amelynek kertjében 15 órakor „Festebédet” rendeznek. Délután a Szolnoki Képzőművészeti Társaság és a Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium, valamint Kerényi János Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész műveiből tekinthet meg válogatást a nagyközönség.

Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központban Supka Manna emlékére rendeznek kiállítást, a békéscsabai Munkácsy Mihály Emlékházban Szurcsik József műveit tekintheti meg a látogató, a Csíki Székely Múzeum galériájában pedig csíkszeredai művészek mutatkoznak be. A 115 éves, Magyar Örökség-díjas Szolnoki Művésztelep mai termése a komáromi Limes Galériában lesz látható. A magyar festészet napjához csatlakozó több mint nyolcvan intézmény programjait a www.festeszetnapja.hu oldalon követhetik nyomon az érdeklődők.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.