Egy álomcsapattal kevesebb lesz 2018-ban

● Robben, Oblak, Bale, Sanchez – ők is televízión nézik az orosz világbajnokságot

Magyar Nemzet - - Sport - HAVASI ZSOLT

A világbajnoki selejtezők csoportköre néhány napja lezárult, s eldőlt, kik azok, akiknek biztosan nem kell csomagolniuk a bőröndöt. Ahogy 2016ban a francia Eb-n, úgy 2018-ban az orosz vb-n sem lesz ott Hollandia. Ennek okai egy hosszabb és mélyebb elemzés tárgyát képezik, az mindenesetre tény: az éveken át a világ élvonalába tartozó válogatott volt játékosait nem sikerült hasonló képességű labdarúgókkal pótolni. Jelen esetben az Oranje csak rosszabb gólkülönbséggel végzett csoportja harmadik helyén, ám ezzel együtt az utolsó „nagy öreg” is távozik a csapatból. A három Európa-bajnokságon és három világbajnokságon részt vevő, a 2010-es vb-n ezüstöt és a 2014-es tornán bronzérmet szerző Arjen Robben ugyanis úgy döntött, vissza- vonul a válogatottságtól. Tette mindezt stílusosan, hiszen az ő két góljával verte Hollandia az utolsó mérkőzésen Svédországot.

Ugyan nem lehet azt mondani, hogy az Amerikai Egyesült Államok futballnemzet, mégis 1986 óta a 2018-as lesz az első világbajnokság, amelyről az ország válogatottja lemarad. Ahogy a tengerentúli futballal foglalkozó Jenkifoci blog egyik Facebook-posztjában meg jegyezte: „ezzel (…) az amerikai szövetség dollárszázmilliókat veszített, és az amerikai labdarúgás hatalmas presztízsveszteséget szenvedett el. Hosszú éveken át dolgoztak az elismertségért, ami most nagyon komoly csorbát szenvedett.” S ha már az amerikai kontinens: a legutóbbi két vb-n Chile a nyolcaddöntőig jutott, a Copa Améri- ca legutóbbi két kiírását megnyerte, ám ezúttal nem lesz ott a legjobbak között. A történtek miatt a szövetségi kapitány, Juan Antonio Pizzi felmondott: – Ki van zárva, hogy folytassam – mondta a 49 éves szakvezető. Az együttes játékosa, Arturo Vidal előbb úgy döntött, nem kíván többé hazája válogatottjában szerepelni, majd meggondolta magát.

Az otthon maradó nemzetek sora még folytatható lenne (Ausztriával, Törökországgal, Kamerunnal), de érdemes konkrét labdarúgókra is kitérni. Arjen Robben távolmaradásáról már esett szó, ám rajta kívül hiányzik majd a spanyol élvonal előző két szezonjának legjobb kapusa, Jan Oblak, a világ egyik legjobb védekező középpályása, a Lipcsében játszó guineai Naby Keita, a Manchester United játékosa, Antonio Valencia, a Bayern München sztárja, David Alaba, a Real Madrid labdarúgója, Gareth Bale és az Arsenal támadója, Alexis Sanchez is.

Adottságai ellenére felnőttpályafutása kezdete óta közel 120 ezer dollárnyi büntetést kellett befizetnie. Hol ütőt tört, hol egy nézőnek szólt oda káromkodva, de küldött már el labdaszedőt és vonalbírót is melegebb éghajlatra. Legutóbb a sanghaji tornán mormogta oda a vezetőbírónak az első szett végén, hogy ha ez így megy tovább, lejön a pályáról. Az volt a baja, hogy a nézők mászkáltak a lelátón, így egyszerűen lesétált a rekortánról. Korábban azzal is megvádolták, hogy szándékosan nem ad bele mindent meccs közben, amit előbb tagadott, majd elismert ausztrál cimborájának, John Millnernek. – Vannak játékosok, akik küzdenek, hogy mindennap jobbak legyenek. Én nem ez a típus vagyok – ecsetelte a 22 éves sportoló, aki állítása szerint már 2014ben kiégett.

A pszichológus és McEnroe mellett talán még edzőjére, Sébastian Grosjeanra számíthatna Kyrgios – ha akarna. – Ő hihetetlenül jó és elszánt edző. Sokkal jobb tanítványt érdemelne, nem engem – mondta idei első körös US Open-búcsúja után.

Az amerikai szövetség százmilliókat, az amerikai foci a presztízsét veszítette el a selejtezős kiesés miatt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.