Nyomtatható m tárgyak

Háromdimenziós digitalizáció a múzeumban Fotogrammetriai eljárással – több száz fényképet „térben összeillesztve” – digitalizálták a Katona József múzeum ritka leleteit, amelyek így tetszés szerint nagyíthatók, forgathatók a számítógép képernyojén, sot ak

Petofi Nepe - - CÍMLAP - Hraskó István istvan.hrasko@mediaworks.hu

A múzeumoknak is haladniuk kell a korral, ezt Kecskeméten is felismerték. Digitalizálták ugyanis a Katona József múzeum ritka leleteit, amelyek így tetszés szerint nagyíthatók, forgathatók a számítógép képernyőjén, sőt akár ki is printelhetők egy 3D-s nyomtatóval.

A pécsi székhelyű Pazirik Kft. munkatársai érkeztek két napra a hírös városba, és digitalizálták a Katona József múzeum sok műtárgyát. Olyan leletekről van szó, amelyeket a nagyközönség alig, vagy egyáltalán nem láthatott, nem szerepeltek kiállításon, csak a raktárakban pihentek. Viszont ha a tervek valóra válnak, hamarosan a világhálón bárki megtekintheti őket, ráadásul a legapróbb részletekbe menően, szabadon választható szemszögből.

A kutatás-fejlesztésben elöljáró, az örökségvédelem terén is igen aktív Pazirik Kft. ne-

véhez fűződik több történelmi animációs kisfilm, valamint a zirci és a pannonhalmi apátságok, az esztergomi, szigetvári, regéci és más várak 3D-s rekonstrukciója.

A fotogrammetriai eljárás lényege, hogy a tárgyról – jelen esetben a régészeti ritkaságról – több száz nagy felbontású makrófotót készítettek körbe-körbe.

– A szoftveres környezet a szomszédos pixelekből számolja ki a tárgy 3D-s modelljét – magyarázta Sandó Nor-

bert, a cég munkatársa, miközben laptopján egy tatárjáráskori csontot forgatott-közelített-távolított az érintőpad segítségével. A dokumentáláshoz két fényképezőgépet használt, maga a fotózás 15– 20 perc alatt megvan, a feldolgozás viszont már jóval több időt, számítógépet és szakembert igényel. A Kecskeméten digitalizált műtárgyat interneten aztán el lehet küldeni a világ bármely pontjára.

Pont ez a célja Rosta Szabolcsnak, a múzeum igazga- tójának: így szeretné megvizsgáltatni egy valószínűleg 8 évesen meggyilkolt kisfiú csontját, amely a kiskunmajsai tatárjáráskori tömeggyilkosság helyszínén került elő a tavalyi feltáráskor. És amelynél a komoly sérülésnyomok esetlegesen kannibalizmusra utalhatnak! Rosta Szabolcs ezért küldené el a csont 3D-s képét a Stanford Egyetem antropológus szakemberének, hogy erősítse meg vagy cáfolja feltevésüket. Ha az előbbi történik, akkor az túlzás nélkül szenzációs bejelentés lenne.

A leletek fotogrammetriával való dokumentálásának ez az egyik előnye: a műtárgyakat nem kell utaztatni, csomagolni, nem fenyegeti őket a sérülés veszélye, és nem kell minisztériumi engedélyeket beszerezni. Így sokkal egyszerűbbé válik a múzeumok közötti kommunikáció, együttműködés is. Másrészt – ha a 3D-s képek felkerülnek az intézmény honlapjára – a nagyközönség és a szakmai érdeklődők is bármikor megtekinthetik őket.

A ritka múzeumi leletek tetszés szerint nagyíthatók, forgathatók a számítógép képernyőjén

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.