Átverték a vevőket

Hetvenként embert csaptak be a netes csalók

Petofi Nepe - - CÍMLAP - Zsámbóki Dóra dora.zsamboki@mediaworks.hu

Vádat emelt a Kalocsai Járási Ügyészség egy öttagú bűnbanda ellen. A négy férfi és egy nő az interneten műszaki cikkeket kínált eladásra, az átutalással kifizetett árut azonban soha nem szállította le.

A vádirat szerint a 34 éves budapesti férfi frissen szabadult egy másik csalás miatti előzetes letartóztatásából, amikor 31 éves testvérével és annak 44 éves barátjával együtt elhatározták, hogy internetes csalásokkal fognak pénzhez jutni. A banda létrehozói a feladatokat gondosan felosztották egymás között.

A frissen szabadult férfi adta fel különböző álneveken a hirdetéseket szabad in- ternet-hozzáférésű kávézókban. A bandatagok mások nevére szóló, használt kártyás telefonokat szereztek be, amelyeken mindhárman tartották az érdeklődőkkel a kapcsolatot. Egy bankszámlára is szükségük volt, amelyhez egy 35 éves nőismerősük segítségét kérték, aki tudott a pénzek bűnös eredetéről. A bűnbanda női tagja a nevére megnyitott bankszámlához kártyát is igényelt, amelyet odaadott a vádlottaknak. A vevők átutalásairól úgy szereztek tudomást a csalók, hogy a banki SMS-ek a testvérpár által használt telefonra érkeztek.

A vádlottak egy hónap leforgása alatt 22 vevőtől összesen 1 564 500 forintot csaltak ki. Jellemzően elektromos fűkaszát, kerékpárt, láncfűrészt kínáltak eladásra áldozataiknak, de volt, aki olcsó laptop vagy mobiltelefon reményében utalt pénzt a csalóknak. Alig egy hónap elteltével azonban a bank a csalásra fenntartott bankszámlát felmondta és zárolta, ezért a nő egy másik banknál újabb számlát akart nyitni. Erre azonban már nem volt lehetősége, mert őrizetbe vették. Időközben a banda harmadik férfi tagja is börtönbe került egy másik bűnügyben.

A magára maradt testvérpár azért, hogy a csalássorozatot folytatni tudják, beszervezett egy 29 éves albertirsai férfit, akinek ugyanaz volt a feladata, mint az előző körben a nőnek: bankszámlát nyittattak vele, majd a bankkártyát elkérték tőle, a banki SMS-ek pedig ismét a testvérpár kártyás mobiltelefonjára érkezek. Újdonsült bűntársuk szintén tudott a csalásokról, amelyekből a számlájára érkezett pénzek származtak. Az új felállásban továbbműködő banda alig több mint két hónap alatt, 2014 decemberétől 2015. február közepéig további 51 sértettnek összesen 2 710 490 forint kárt okozott. Így a testvérpár rovására mintegy 4,2 millió forint elcsalt pénz írható.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.