Kaphat-e a múzeum támogatást új épületre?

Petofi Nepe - - MEGYEI KÖRKÉP - A Thorma múzeum bővítése mellett döntöttek.

Ha idén szeptember végéig nem készül el a halasi Thorma János Múzeum új kiállítótere, akkor a város elveszíthet egy 400 millió forint értékű képzőművészeti gyűjteményt. Az értékes műveket az erdélyi származású dr. Bay Miklós és felesége, dr. Bay Éva ajánlotta fel korábban a településnek, azzal a kitétellel, hogy a gyűjtemény elhelyezésére egy alkalmas kiállítóteret kell biztosítani. A felajánlott gyűjtemény jelentős részét a halasi születésű festő, Thorma János alkotásai teszik ki.

A város a Thorma múzeum bővítése mellett döntött és pályázati úton remélnek támogatást a beruházáshoz. „A pályázatot befogadták, bírálatra alkalmasnak találták, a bírálat azonban még nem történt meg, támogatói döntés nem érkezett” – olvasható abban az önkormányzati előterjesztésben, ami arról szól, hogy a szűkös határidő miatt el kell indítani a közbeszerzési eljárást. A város nem várhat tovább, mielőbb meg kell kezdeni az építkezést a múzeum melletti ingatlanon.

A közbeszerzési eljáráshoz azonban rendelkezésre kell állnia a szükséges fedezetnek, melyet támogatói döntés hiányában a képviselő-testület saját forrásból biztosíthat. Az építési munkák tervezett bruttó költsége tervezői becslés szerint 283 millió forint. A város képviselő-testülete ennek az összegnek a biztosításáról dönt majd a csütörtöki ülésén. Mint az előterjesztésben írták: a pályázati rendszer lehetőséget ad a beruházás megkezdésére, így a keletkezett számlák a támogatási szerződés megkötését követően elszámolhatóak lesznek. Az építkezés idején a Városháza utca közlekedési rendje is változhat.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.