Orvosolhatók a beszédhibák

A gyerekek mágikus világképe távol áll a felnottek racionális gondolkozásától

Petofi Nepe - - CÍMLAP - Sebestyén Hajnalka hajnalka.sebestyen@mediaworks.hu

Mit tehet a szülo, ha beszédhibás a kisgyermeke? Erre kerestük a választ Ferenczyné Kerekes Edit mesterpedagógussal, aki jelenleg a Hosszú utcai óvoda szakembere.

KECSKEMÉT Mit tehet a szülo, ha beszédhibás a kisgyermeke? Erre kerestük a választ Ferenczyné Kerekes Edit mesterpedagógussal, aki jelenleg a Hosszú utcai óvoda szakembere. – Mitol alakulnak ki a beszédhibák a gyerekeknél?

– Többféle beszédhibát különböztetünk meg. Vannak élettani, fonémahallásból adódóak, idegrendszeri és pszichés eredetű beszédhibák.

– Mi jellemzi az élettani beszédhibákat?

– Ezek a beszédszervek fejletlenségéből adódnak, ilyen például a selypesség, a pöszeség. Ezeket a fogzás során kinövik. Van, amikor teljesen tagolatlan, artikulálatlan a hangképzés. Ezt a rágószervek tónustalansága okozza. A sok cumizás, vagy ha nem rág eleget a gyermek, mert mindent üvegből kap, a szopóreflex megmarad, és nem erősödik meg az álkapocs, a nyelv, a beszédhez szükséges szájban lévő izomzat.

– Mit tegyen a szülo ennek kiküszöbölésére?

– Fél és egyéves kortól kiflivéget vagy a csirkecomb porcvégét rághatja a gyermek. Miközben próbálja rágni, erősödnek a rágószervek. Ez később nagy segítség lesz az artikulált beszéd kialakulásában és a fogzást is kellemesebbé teszi a gyermek számára.

– Említette a fonémahallásból eredo beszédhibákat. Mit jelent ez?

– Óvodáskor kezdetén a gyerekeknek a fonémahallása fejletlen, nem mindig tudják megkülönböztetni a zöngés és zöngétlen mássalhangzókat, kevés mássalhangzót használnak egy bizonyos szónál. A kicsiknek a szopáshoz kapcsolódó hangzókat legegyszerűbb kimondania, a b-p-t hangokat. Legnehezebb pedig a „köhögős” hangokat, a k-gs-h betűket. És ugyancsak ne-

héz a pörgős r hang a sajátos képzése miatt.

– Mondana példát az idegrendszeri beszédhibára?

– A dadogás egészen kicsi korban is kialakulhat. A szülő nem is tudja, hogy a gyermekből milyen trauma váltotta ki. Ez idővel kioldódik, de ettől függetlenül jó megmutatni szakembernek.

– Milyen traumák lehetnek ezek?

– Lehet olyan trauma a háttérben, ami a felnőtt számára értelmezhetetlen. Például a 3–6 éves korosztály egészen máshogy gondolkodik. Animisztikus, mágikus világképük van, ami távol áll a fel-

nőttek racionális gondolkozásától. Így egy bizonyos eseményt teljesen máshogy dekódol a gyermek, mint a szülő. Például, lát egy komolyabb filmet a szüleivel, melyet gond nélkül végignéz. Utána pedig egy teljesen ártalmatlannak tűnő mesefilmen elsírja magát. A film okozta feszültséget a korosztálya számára megfelelő mesével tudta feloldani.

– Mit jelent az animisztikus mágikus világkép?

– Ez azt jelenti, hogy a tárgyak, növények, állatok is megelevenedhetnek, beszélhetnek, hogy ami a mesében meghal, az csak mozdulatlanná válik, és újra életre kelhet.

Ezért nem félelmetesek számukra a felnőttek által „rémesnek” tartott mesék, mert ebben tudja feloldani feszültségeit, a csodás átváltozások ezt segítik!

– A dadogás általában az óvodában jelenik meg. Miért?

– Ennek oka lehet a túl nagy létszám, a túl nagy hangzavar, a több gyerek közti konfliktus, esetleg vélt, vagy valós teljesítménykényszer, amelyek terhelik a gyermek idegrendszerét.

– A szülo mit tehet, ha beszédhibás a gyermeke?

– Nagyon sokat segíthet anyanyelvi játékokkal, melyet együtt is játszhatnak. Ilyenek a höcögtetők, göcögtetők. Még

ha a felnőtt számára halandzsának is tűnik a szövegük, akkor is nagyon nagy segítséget jelentenek, hiszen ezek játékok a hangokkal. Hasonlíthatnánk az építőjátékokhoz is, hiszen halandzsaszöveg során a hangzókat rakosgatja egymásra a gyermek. S közben élvezi, szereti. Bármilyen ritmusos mozgással is kísérheti, mert az is segíti a beszéd kialakulását.

– A höcögtetok mellett mit ajánl még az egészen kicsiknél?

– A hangutánzó szavak is jók, melyek állatokat elevenítenek meg. Hogyan nyerít a ló? Mit mond a cica? És még sorol- hatnám. De ugyanilyen jók a természet ihlette hangutánzások. Hogyan fúj a szél? Hogyan csöpög az eső? Hogyan dudál az autó? Mind-mind segíti az artikulált szavak hangképzését, miközben játszunk.

– Az óvodáskorú nagyobb gyerekeknél mi lehet a segítség?

– Amikor már gazdagabb a szókincsük, akkor jöhetnek a mondókák. Ezeknél sem baj, ha nincs értelmük. Például „Ekete pekete cukate pé”. A gyerekek számára ez játék. A nyelvtörő mondókák is hasznosak mint a „Görbe bögre, sárga bögre”. Valamennyi kiváló tanulás a mássalhangzók artikulálására.

– A fonémahallás kifejlesztésére mit érdemes alkalmazni?

– Az 5-6 éveseknél kifejezetten segíti a fonémahallás fejlődését az azonos hangzóval kezdődő szavak. Például hó-hintahóember. Vagy a szólánc, amikor a szó utolsó betűjével kell kezdődnie a következő szónak.

– Az óvodában szakember is megnézi a gyerekeket?

– Igen, öt évesen logopédus méri fel a képességeiket, szűri ki a beszédhibákat.

– Általánosságban a szülonek mennyit kell gyakorolnia a gyermekkel?

– Érdemes erre legalább napi 5–10 percet szánni. Ilyenkor hallja az anya is, hogy melyik hangzó képzésével van gondja a kicsinek. Ezenkívül fontos a beszédfejlődés szempontjából, hogy a szülő szánjon minőségi időt a gyermekére, mindennap üljön le vele beszélgetni. Olyankor csak rá figyeljen, ne mosogasson vagy vasaljon közben. Ha a gyermek tudja, hogy ez az idő csak az övé, ki tudja várni, nem lesz türelmetlen.

– Az estimese-olvasás fontos?

– Igen. Az a gyermek, akinek mindennap mesélnek elalvás előtt, az később három évvel haladja meg saját korosztályát az anyanyelvi fejlettségben. Választékosabb lesz a szókincse, jobb a mondatfűzése és a fogalmazása. Ezek a gyerekek előbb mondanak véleményt, bátrabban kommunikálnak.

Ferenczyné Kerekes Edit mesét játszik a gyerekekkel, miközben gyakorolják az állatok hangját, melyek segítik az artikulált hangképzést

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.