Jó emberek segítették az elkóborolt ebeket

Összefogtak az állatbarátok, egy kutyakozmetikus vezetett Aszu nyomára

Petofi Nepe - - MEGYEI KÖRKÉP - P. Zs.

Egy kecskeméti külterülti családi háztól kóborolt el január 7-én Aszu és Boldizsár, a két elválaszthatatlan jóbarát. Aszu egy különlegesen okos és képzett németjuhász, akit 2010 óta nevel és gondoz Tibor, a családfő. Boldival korábban is kiszöktek a kerítésen és elcsatangoltak a környező erdős, mezős részeken, de estére mindig hazatértek. Amikor január elején már harmadik napja nem keveredtek haza, keresni kezték őket.

Tibor autóval járta a környéket, megszólítva az arra lakókat, hogy látták-e a kutyáit. A nyomok Lajosmizsére vezettek, ahol szórólapokat he- lyezett el boltokban, középületekben. Az internetre is felkerült Aszu és Boldi fényképe.

– Sok segítőkész emberrel találkoztam, de kaptam téves infókat is – meséli kutyakareső kalandjait Tibor. – A legtöbb jelzés arra irányult, hogy az M5-ös autópálya Méntelek és Lajosmizse közötti szakaszán láttak Aszuhoz hasonló németjuhászt. Abban reménykedtem, hogy nem keveredik az autópálya túloldalára. Kaptam visszajelzést Kerekegyháza külterületéről is, ami egy teljesen más irány.

Boldizsár hat nap kóborlás után keveredett haza, mintha mi sem történt volna. Beszélni nem tud, így nehéz lett volna kifaggatni Aszu hollétéről. Tibor egy hét keresés után sem adta fel, a németjuhász fényképével járta Lajosmizsét, ahol látták a kutyát pékségnél, boltnál, idősek otthonánál. Utóbbinál etettek is egy kóbor kutyát, ezért itt személyes holmit is hagyott a kutya gazdája, hátha legközelebb ott fogja a négylábút.

– Végül egy szemfüles kutyakozmetikustól jött egy telefon, hogy az M5-ös autópálya és az 5-ös főút találkozásánál levő kamionparkolónál látott egy kóborló németjuhászt – folytatja Tibor. – A közelben voltam, éppen szórólapoztam Lajosmizsén. A kamionparkolókban törökül beszélő sofőröket és egy gondnokot találtam. Utóbbi elmondta, hogy egy közeli lakatlan tanyán látta a kutyámat. Odamentem, és valóban, az egyik melléképületből elő is ballagott Aszu. Látványosan sunnyogva, mivel tudta, hogy rossz fát tett a tűzre. Nem volt kiszáradva, nem fogyott le, látszott, hogy kapott ételt, törődtek vele az emberek. Ezt ezúton is köszönöm mindenkinek.

A kutyák gazdája több száz kilométert autózott, 120 szórólapot kiragasztott, a Facebookon 300–400 megosztást generált a siker érdekében.

Tibor kislánya, Zselyke is örül elokerült négylábú pajtásainak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.