Esélyes az Oscarra

A kecskeméti rendezo számított a jelölésre

Petofi Nepe - - MEGYEI KÖRKÉP - Koós Kata kata.koos@mediaworks.hu

Oscar-esélyes lett A vörös teknos japán–francia animációs film, mely részben a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült. Nagy Lajost, a kecskeméti munkafolyamatok kivitelezésének irányítóját nem érte váratlanul a jelölés, bár nézetei szerint a tavalyi évben nagyon sok kiváló animációs alkotás született.

A 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában már különdíjat nyert a francia–japán rajzjátékfilm, A vörös teknős, mely jelenleg az Oscar-díjért verseng egészestés animációs film kategóriában. Az alkotás egyik különlegessége, hogy a japán Ghibli Stúdió fennállása óta először dolgozott együtt európai rendezővel: a holland Michael Dudok de Wittel, aki Apa és lánya című rövidfilmjével 2000-ben már elnyert egy Oscar-trófeát legjobb animációs rövidfilm kategóriában. Az alkotói munkálatokban jelentős szerep jutott a Kecskemétfilm Kft.-nek is.

– Majdnem 2 évet vett igénybe a Kecskeméten zajló munka, mely nagyon sokrétű volt. Hozzátartozott egyrészt a karakteranimáció. A filmben megjelenő 3 fontos emberi szereplő animációja Franciaországban készült, miegyúgymondanimációaszszisztensi munkát végeztünk, mely az animáció pontosítását, véglegesítését jelenti. Tehát az a rajzminőség, mely a filmben vetítésre kerül, az készült itt: a rajzok kihúzása, kifestése. Továbbá a rendezőnek minden filmjében nagyon fontos szerepet játszanak a jellegzetes, hosszú, vetett árnyékok. A film összes árnyékanimációja is itt készült. Emellett rengeteg effekt van a filmben, mivel tengerközelben zajlik a történet: hullámcsapások, vízzel kapcsolatos buborékok.

Ezek megrajzolása is nálunk történt – fejtette ki Nagy Lajos Balázs Béla-díjas rendező, a kecskeméti munkafolyamatok kivitelezésének irányítója. Elmondta: A vörös teknős kihívás volt a kecskeméti rajzfilmstúdió számára.

– Egy Ghibli-produkció nagyon nagy név a szakmában. Ennek a minőségnek megfelelni mindenképpen kihívás. Ráadásul a rendezőnek ez a film az első egészestés animációja, így nyilván azt szerette volna, hogy minden pontosan olyan legyen, ahogy megálmodta. Úgyhogy sokat simogattuk a jeleneteket, míg elérték azt a szakmai és minőségi színvonalat, mely a végeredményben látszik – közölte Nagy Lajos, akit nem ért váratlanul az Oscar-esély híre.

– Az első alkalommal a ren- dező leültetett Franciaországban, hogy nézzem meg a storyboard animatic filmet, mely az általa elképzelt film váza képregényszerűen megrajzolva. Mikor vége lett, rögtön megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ez egy olyan film, mely biztosan ütni fog. Beigazolódott – mondta a kecskeméti rendező, aki szerint a tavalyi év az animációs filmek szempontjából valóságos aranybányának bizonyult. – Rengeteg kiváló, egészestés animációs film készült, legalább 28 világszerte. Véleményem szerint nagyon nagy dolog, hogy ebből a jó termésből A vörös teknős az öt Oscar-esélyes közé került. Pont ma írt nekem a rendező, hogy mennyire örül, mert az utolsó időszakban a hírek alapján már nem is reménykedett, annyira jött fel a többi alkotás. Erős a mezőny, de az esélyes filmek mindegyike más érzékenysége révén szólít meg embereket. Ha a különlegességet, a történet egyediségét nézzük, biztosan van esélye „A vörös teknősnek” – fogalmazott. Nagy Lajos elárulta: ha győz a „közös gyerek”, a kecskeméti rajzfilmstúdióban is pezsgőt bontanak.

Nagy Lajos Balázs Béla-díjas rendezo volt a kecskeméti munkafolyamatok kivitelezésének irányítója

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.