Az alkotó szerint jót tesz a léleknek a festés

A ceglédi Kiszely Margit „izgo-mozgó” festményeibol nyílt kiállítás Csemoben

Petofi Nepe - - MEGYEI KÖRKÉP - K. K.

Kiállítás nyílt Zizzenések címmel Kiszely Margit festményeiből a magyar kultúra napja alkalmából Csemőben.

– A festészet egy kis zug rohanó világunkban, ahol az ember kicsit kipihenheti magát. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja meg, nagyon jót tesz a léleknek – mondta megnyitóbeszédében a ceglédi amatőr alkotó, aki tíz évvel ezelőtt kezdett festészettel foglalkozni.

– Akkoriban még Cegléden tanítottam, mikor P. Rónai Gábor kitett egy papírt a tanáriban a hirdetőtáblára, melyen az állt, hogy beindul a Körte Rajzkör. Mivel mindig is szerettem rajzolni, gondoltam, megnézem. Elmentem, majd onnantól kezdve rendszeresen járok és tanulok. A kapott impulzusokat elraktározom, átszintetizálom, a sajátommá formálom – fejtette ki.

A tárlaton kiállított, élénk színvilággal rendelkező akrilfestmények álom és valóság mezsgyéjét idézik a szemlélőben. – A képeket ecsettel és akrilfestékkel készítettem. Miután azonban az ecsettel megfestettem, kicsit „elrontottam” a festőkéssel. Ezáltal a kép nem lesz olyan nyilvánvaló, körvonalas, kifestőkönyvszerű. Ezért is kapta a kiállítás a Zizzenések címet: a festőkés miatt izgő-mozgóvá válnak az alkotások, kicsit kilépnek a két dimenzióból – közölte.

Kiszely Margit a saját örömére fest, nem árulja képeit: saját bevallása szerint nagyon nehéz megválnia egy-egy alkotásától, bár néhányat már elajándékozott az évek alatt.

Az amatőr alkotó szenvedélye a festészet mellett a zene: a tárlatmegnyitón csángó népdalcsokorral várta a megjelenteket. Énekét és hegedűjátékát ütőgardonon, a gyimesi csángók tradicionális hangszerén kísérte Bori Jenő. A kiállítás február 3-ig megtekinthető a könyvtárban.

Kiszely Margit a csángó népdalcsokorral várta a megjelenteket, közreműködött Bori Jeno

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.