Példaképek

Petofi Nepe - - MEGYEI KÖRKÉP - Tapodi Kálmán kalman.tapodi@mediaworks.hu

Avilágon, a hetedik helyen végezni bármelyik sportágban megsüvegelendő teljesítmény. Most kalapot lehet emelni a magyar férfi kézilabdázók előtt, mert ezzel a helyezéssel térhetnek haza Franciaországból. Az olimpiai bajnok dánok kiverése különösen nagy bravúr volt, de a norvégok már esélyt sem hagytak a legjobb négy közé jutásra. A kézilabdázáshoz valamelyest közelebb állóként úgy vélem; a magyar csapat helyezése nagyon jó eredmény. Ha mondjuk a fociválogatott érne el hasonló eredményt a következő világbajnokságon, alighanem örökre megkapná az „év csapata” címet. A sportújságíróktól legutóbb is kiérdemelték ezt az elismerést az Európa-bajnoki 13. helyet követően, megelőzve ezzel a Rióban egyaránt olimpiai bajnokságot nyerő női kajak kettest és női kajak négyest.

Persze, ezen a sorrenden is lehet vitatkozni, miközben a kajak-kenusok azt is megkapták, hogy az ő sportágukat kevés helyen űzik és nem is túl népszerű. Az egyéni sportágaknál viszont „rangsorolt” az olimpia, Szilágyi Áron elsőségéhez nem fért kétség, és Hosszú Katinka is megérdemelten nyert.

Visszatérve a kézisekhez, máris akadnak fanyalgók az elért helyezés, az összteljesítmény és még a játékoskeret miatt is. Hirtelen sok lett a „hozzáértő”, de az eredmény önmagáért beszél, és a világversenyeken elért teljesítmények bizonyítják legjobban minden sportág erejét.

Egy-egy ilyen jó eredmény komoly lendületet adhat az érintett sportág utánpótlásának, hiszen a legtöbb ifjú a pályafutása elején szeretne a választott példaképhez hasonlítani. Szóval ezért is megbecsülendő az összes nemzetközi sportsiker, s legyünk büszkék arra, ha a fiatalok Nagy László, Fazekas Nándor, Császár Gábor vagy éppen Lékai Máté feliratú címeres mezt szeretnének ajándékba.

Kalapot lehet emelni a magyar férfi kézilabdázók elott.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.