Már sz rhet a terhességi toxémia

A betegség súlyos, akár életveszélyes komplikációkat is okozhat, ido elott születhet meg a baba

Petofi Nepe - - GYEREKSZOBA -

Az anyára és a magzatra is veszélyes toxémia ma már időben észrevehető, kezelhető. A terhességi toxémiaszűrés egy új módszer a várandósgondozásban.

A terhességi toxémia – orvosi nevén pre-eclampsia – oka ismeretlen, létrejöttében a méhlepény beágyazódási zavara és egy hibás immunválasz játszik közre az anya részéről. A magzathoz a méhlepényen keresztül jutnak el a tápanyagok és az oxigén, a terhességi toxémia esetében azonban a kicsi nem kapja meg a növekedéséhez szükséges és létfonosságú tápanyagokat. A pre-eclampsia súlyos, akár életveszélyes komplikációkat okozhat az anyában, ami a terhesség azonnali befejezését, vagyis a szülés idő előtti megindítását teheti szükségessé.

A rendellenesség a várandósság második felében alakul ki, és a magas vérnyomás, valamint a fehérjevizelés együttes jelentkezése alapján ismerhető fel. A korábban terhességi mérgezésként is ismert állapot, a súlynövekedés elmaradásával és a terhesség korai befejezésének szükségességével veszélyezteti a magzatot. Amennyiben súlyosbodik, epilepsziához hasonló görcsrohamot is okozhat, amely mind az anya, mind a magzat életét fenyegetheti.

Ez ijesztően hangzik, de a tudomány fejlődésének köszönhetően szűréssel már meglehetősen pontosan mutatható ki a toxémia előfordu- lásának valószínűsége, már a várandósság korai szakaszában. Amennyiben a speciális, komplex vizsgálat magas kockázatot mutat, a kismama orvosa olyan kezeléssel tud készülni, amivel a várandósságot veszélyeztető tünetek késleltethetőek és a koraszülés megelőzhető.

– Az első trimeszterben a Down-kór kiszűrésére alkalmazott kombináltteszttel együtt végezhető el az a vizsgálat, amely során megbecsüljük a terhességi toxémia kockázatát is – mondja dr. Tidrenczel Zsolt, a szűrést már alkalmazó Czeizel Intézet szakorvosa. – A szűrés képes a várandósság 12. hetében megállapítani, hogy az anyára és a magzatra veszélyes folyamat beindul-e a 28. héten. Szűrés- kor vizsgáljuk az anya életkorát, testsúlyát, vérnyomását, esetleges krónikus betegségeit és a vérből megállapítjuk a magzati fehérje koncentrációját. Mindemellett egy speciális ultrahangvizsgálattal figyeljük meg az anyaméh fő erén mért véráramlási adatokat. Az eljárással 96%-os hatékonysággal tudjuk előre jelezni a terhességi toxémia kialakulását.

A toxémia többnyire enyhe lefolyású, de néhány esetben akár nagyon súlyos is lehet. A szűrés segít abban, hogy a magas kockázatú kismamákat azonosítsák és egy egyszerű, alacsony dózisú aszpirinkezeléssel, és gyakoribb ellenőrző vizsgálatokkal a veszélyeztető állapot kialakulását késleltessék.

A korai szűrés segíthet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.