Bernie, a Formula–1 zsenije

2017. január 23-ától minden másképpen van a Formula–1-ben, miután a sportágat felvirágoztató Bernie Ecclestone-t majd negyven év után megfosztották hatalmától. De vajon mi vár ránk az új érában?

Petofi Nepe - - SPORT - Zsoldos Barna kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Az ég kék, a fű zöld, a Formula–1-et pedig Bernie Ecclestone irányítja. Hogy az élet e törvényszerűségeit bármi is felülírja? Az egyszerűen ki van zárva – gondoltuk hosszú évtizedeken keresztül. Az ember még egy ideig csak ízlelgeti, hogy aki az elmúlt negyven évben megalkotta, amit ma Formula–1-ként ismerünk, már nem áll a kormányrúdnál. Jobb, ha ehhez hozzászokunk.

2017. január 23. minden szempontból meghatározó dátum, ám hogy milyen elojellel kerül be a sportág történelemkönyvébe, arra csak a következo évtizedek szolgálhatnak válasszal. Ami biztos, az Ecclestone utáni idoszámításban alapveto változásokra számíthatunk, ami már az átalakított vezetési struktúrán is látszik.

Azt,hogya86évesbritüzletember milyen zseniálisan tartotta kézben az F1-et, jól mutatja, hogy feladatait mostantól hárman végzik: Chase Carey vezérigazgató felel az üzleti tevékenységért, Sean Bratches a médiamegjelenésért, Ross Brawn pedig a sportszakmai kérdésekért. Érdekes, egyben biztató párhuzam, hogy az elmúlt hét szezont uraló Red Bull és Mercedes szintén hasonló „triumvirátussal” ért el hangos sikereket: az osztrákoknál Christian Horner, Helmut Marko és Adrian Newey, a németeknél Toto Wolff, Paddy Lowe és Niki Lauda között oszlott meg a felelosség.

Ez is arra utal, hogy a diktátorok kora egyre inkább leáldozóban van a modern üzletfilozófiában, és az F1 egyik legjobb technikai szakemberének tartott Brawn is amondó, a felelosségeket meg kell osztani. „Bernie egyszerűen pótolhatatlan, ezért szerveztük újra az F1 vezetését – mondta a brit az Auto Motor und Sportnak. – Más módszerekkel, de remélhetoleg ugyanolyan hatékonyan fogunk dolgozni. El sem tudnék képzelni bárki mást, aki egy személyben úgy tudná irányítani a sportágat, mint Bernie.” Ezen a ponton viszont adódhat a kérdés: ha ennyire nagyra becsülik a 86 éves „mindenest”, miért váltják le azonnali hatállyal? Nos, a válasz szerteágazó, ám ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, annyit mondhatunk: Ecclestone módszerei felett egyszerűen eljárt az ido. Igen, a Formula–1 tényleg neki kö- szönheti, hogy mára nyolcmilliárd dollárt éro globális vállalkozássá notte ki magát, de az elmúlt években az is teljesen egyértelművé vált, hogy a benne rejlo lehetoségeket már nem tudja kiaknázni.

A sportág bevételeinek elosztása évtizedek óta vérlází- tóan igazságtalan. Az internetes és digitális média kihasználtsága gyakorlatilag egyenlo a nullával, ám ami talán a legégetobb probléma, hogy a sportág jövojét meghatározó kérdésekben nincsen világos közép- és hosszú távú terv. Mert lehet, hogy Ecclestone mindig zseniális volt a tűzoltásban, és a válságos helyzetekbol mindig remekül vágta ki magát, de ekkora üzletet többé nem lehet világosan meghatározott vízió nélkül működtetni. Az elmúlt évtizedekben a sportág irányvonalát az aktuálisan legerosebb lobbi határozta meg, ami szinte mindig rossz kompromisszumokhoz vezetett – a legutóbbit épp az elmúlt három évben tapasztalhattuk, a hibrid motorok átgondolatlan bevezetésével.

Bár a sportág bevétele a mai napig tekintélyes, sokkal kevesebb tényezobol tevodik össze, mint amit az F1 lehetoségei kínálnak. Ma tulajdonképpen csak a televíziós és a futamrendezési jogdíjakból áramlik be pénz, ami hatalmas összeg, de az elképesztoen magas árak miatt több tradicionális helyszín is csak szenved, miközben más forrásokból gond nélkül be lehetne tömni a költségterhek enyhítése nyomán keletkezo lyukakat.

Égeto problémák ezek, amelyeket az új tulajdonos és az új vezérkar is lát, csakhogy a 2020-ig aláírt Concorde egyezmény az o kezüket is hosszú évekre megkötötte, így igazán radikális változásokra csak ezután számíthatunk. Az irányvonal mindenesetre jónak tűnik, hiszen az illetékesek már korábban is szót ejtettek a legfontosabb gondokról, amelyeken ha kicsit is enyhíteni tudnának, máris hatalmasat lépnének elore.

Sportszakmai kérdésekben Brawn érettségében, tapasztalatában és dörzsöltségében mindenképp bízhatunk, üzleti és médiaoldalon pedig Carey, valamint Bratches eddigi sikerei tölthetik el reménykedéssel a szurkolókat. Hogy egyszer majd oket is olyan legendaként emlegessék a Formula–1-ben, mint Ecclestone-t – mostantól csak rajtuk múlik.

Bernie Ecclestone most már hiába fohászkodik – nincs visszaút, új időszámítás kezdődött el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.