Csapatezüstöt nyertek

A versennyel az olimpiai bajnok Lorincz Márton emlékét orzik

Petofi Nepe - - SPORT - Vajda Piroska piroska.vajda@mediaworks.hu

Kiváló eredményekkel tértek haza a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület versenyzoi a január 20–23. között Félegyháza testvértelepülésén, Korondon megrendezett versenyrol.

Az erdélyi település, Korond híres szülöttének emlékére idén már XVII. alkalommal rendeztek szabadfogású emlékversenyt az utódok. A nagyszerű birkózó, Lorincz Márton 1936-ban szerzett olimpiai bajnoki címet Magyarországnak.

Az eseményen 19 csapat 228 sportolója mérette meg magát. A félegyházi csapat minden tagja dicséretet érdemel, mert megállták a helyüket az eros mezonyben, hiszen a csapatversenyben második helyen végeztek. A noi mezonyben hárman szereztek aranyérmet: Rekedt-Nagy Réka 58 kg-ban, Szabó Szonja 42 kg-ban, és Varga Bernadett 32 kg-ban. Mindannyian 4–4 gyozelmet szereztek. Ketten lettek ezüstérmesek: 22 kg-os súlycsoportban Hideg Zita és a 37 kg-osok között Tapodi Rebeka. Páli Éva a 34, Stecenkó Lili pedig az 52 kg-os súlycsoportban szerzett bronzérmet.

A fiúk is alaposan kitettek magukért, közülük öten sze-

reztek aranyérmet. Hideg Balázs 22 kg-ban, Csillag Zalán 24 kg-ban, Czakó Zoltán 50 kg-ban, Bátyai Dorián 54 kg-ban és Stecenkó Nándor 58 kg-ban nem talált legyozore, így mindannyian felállhattak a dobogó legmagasabb fokára. A 26 kg-os Makra Benjámin és a 42 kg-os Borto Dominik ezüstérmes. Bronzérmet nyert Zsitva Attila a 46 kg-osok között. Bárány-Almási Tamás, Makra Levente, Pá-

li Attila és Páli Gergo pedig az ötödik helyen végzett.

Kiváló birkózásáért különdíjat kapott a rendezoktol Rekedt-Nagy Réka. Felkészítok: Ván Jeno, Kelemen András, Szabó József, Gyöngyösi Sándor, Gyöngyösi Gergo.

Magyarországra menekült

Lorincz Márton Korondon született 1911. október 23-

án, de késobb anyakönyvezték, ezért van több születési dátuma a szakirodalomban. A bírkózólegenda Argentínában hunyt el 1969. augusztus 1-jén. A 30-as évek gazdasági nehézségei miatt a nyugtalan természetű és az egyre erosödo kisebbségi elnyomást nehezen tűro fiatalember Magyarországra menekült. A Magyar AC birkózója lett. Mindkét fogásnemben versenyzett, Az 1934. évi stockholmi Euró- pa-bajnokságon o szerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét.

Az 1936-os berlini olimpiára Szentesen készült fel dr. Papp László birkózó társaságában, és a kötöttfogású birkózás légsúlycsoportjában (56 kg) olimpiai bajnoki címet nyert. A második világháború után külföldre távozott. Cirkuszokban tartott birkózóbemutatókat. 1948-ban Argentínában telepedett le.

Az ezüstérmes kiskunfélegyházi csapat a Lorincz Márton szabadfogású emlékverseny után

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.