Megalázó, felháborító, t rhetetlen

A gazdasági bizottság elé vinnék a silányabb élelmiszerek ügyét

Petofi Nepe - - CÍMLAP - Mediaworks-összeállítás kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

BELFÖLD Mélységesen megalázó, felháborító és tűrhetetlen – hangoztatta tegnap Kósa Lajos fideszes frakcióvezeto a Nébih vizsgálata kapcsán, amely szerint silányabb minoségű élelmiszereket adnak a kelet-európai fogyasztóknak a multik. A KDNP azt javasolja, hogy a parlament gazdasági bizottsága foglalkozzon a silányabb minoségű élelmiszerek ügyével, és ha kell, hallgassa meg az illetékeseket – közölte Harrach Péter Visegrádon, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése után. A Nébih vizsgálata megállapította, a nagy élelmiszerláncok különbséget tesznek a nyugat- és a kelet-európai fogyasztók között.

Mélységesen megalázó, felháborító és tűrhetetlen – hangoztatta tegnap Kósa Lajos a Nébih vizsgálata kapcsán, amely szerint silányabb minoségű élelmiszereket adnak a kelet-európai fogyasztóknak a multik. A Fidesz és a KDNP a gazdasági bizottság elé vinné az ügyet.

VISEGRÁD/BUDAPEST A KDNP azt javasolja, hogy a parlament gazdasági bizottsága foglalkozzon a silányabb minőségu élelmiszerek ügyével, és ha kell, hallgassa meg az illetékeseket – közölte tegnap Harrach Péter Visegrádon, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése után. A KDNP frakcióvezetője kifejtette, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata megállapította, a nagy élelmiszerláncok különbséget tesznek a nyugat- és a kelet-európai fogyasztók között, eltérő minőségu árut kapnak. „Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül” – hangsúlyozta Harrach. Szlovákia hasonló megállapításra jutott, és a visegrádi országok (V4) – Magyarország és Szlovákia mellett Lengyelország és Csehország – már jelezték is a problémát az Európai Bizottságnak. A KDNP frakcióvezetője szorgalmazta, hogy a vásár-

lók keressék a jó minőségu magyar termékeket.

Kósa Lajos „mélységesen megalázónak”, felháborítónak és turhetetlennek tartja, hogy ugyanaz a termék a német polcokon jobb minőségu, mint itt. „Ez nem fogyasztói ízlésekkel magyarázható, hanem ide a vacakot hozzák, mert nektek az is jó lesz” – hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte az uniós eljárások lassúsága miatt a magyar fogyasztóvédelemnek is

lépnie kell az ügyben. A boltok polcaira kitett, ám a feltüntetettnél gyengébb minőségu termékeket össze kellene szedni, és erőteljes magyartermék-reklámozásba kell kezdeni.

Lázár János a Kormányinfón azt hangsúlyozta, a kormánynak kiemelten, fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági megközelítésből kell foglalkoznia az üggyel. A Miniszterelnökség vezetője megdöbbenve olvasta a Nébih je-

lentését, szerinte az elkövetkező időszak legnagyobb botránya előtt állunk, amely felvet élelmiszer-biztonsági, minőségi, kereskedelempolitikai kérdéseket is.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) felveszi a kapcsolatot a Nébihhel. Kiemelték, a konkrét márkatermékek túlnyomó többségénél a hatóság az összetételben nem talált különbséget, azok minden tekintetben megfeleltek az előírásoknak, a kifogások érzékszervi vizsgálatokon alapultak. Szerintük előfordul, hogy a gyártók igazolható „ízpreferenciát tapasztalnak” egyes régiók fogyasztóinak körében, ebben az esetben külön receptúrákkal igyekezhetnek kielégíteni ezeket az igényeket. Emellett kismértéku ízkülönbséget okozhat az egyes országokban rendelkezésre álló, ugyanolyan jó minőségu, de eltérő érzékelési tulajdonságokkal rendelkező alapanyagok felhasználása.

„A fogyasztók ízlése, a különböző helyről beszerzett alapanyagok, az eltérő tárolási körülmények vagy a lejárati idők is befolyásolhatják a termékek ízét, de a felelős gyártók a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatják a vásárlókat az összetevőkről” – közölte tegnap a Magyar Márkaszövetség. Közleményében kiemelte, a Nébih vizsgálatai többnyire semmiféle érdemi különbséget nem állapítottak meg a Magyarországon és más országokban forgalmazott élelmiszerek összetevői között, mivel a márkatermékek túlnyomó többségét általában ugyanabban az üzemben, azonos alapanyagokból, azonos receptúrával készítik.

Két jelentős élelmiszergyártó, az Ed.Haas Hungaria Kft. és a Coca-Cola HBC Magyarország is azt hangsúlyozta tegnap, hogy termékei minőségére minden országban kiemelten ügyelnek.

Fotó: Bocsi Krisztián

Ha kilátogatunk Bécsbe vagy Münchenbe, miért érezzük úgy, hogy ott jobb az áru?

Fotó: MTI

Harrach Péter és Kósa Lajos közös tájékoztatója

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.