Népszavazás: tét a 2024-es olimpia

266 ezer aláírás a budapesti népszavazásért

Petofi Nepe - - CÍMLAP - MW

BUDAPEST Összesen 266 151 aláírást adott le tegnap a Momentum Mozgalom az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében – ezt Fekete-Gyor András, a mozgalom elnöke jelentette be. Most 138 ezer érvényes aláírás szükséges egy referendumhoz. Azt szeretnék, hogy a budapestiek döntsenek az olimpia sorsáról.

BUDAPEST Összesen 266 151 aláírást adott le tegnap a MomentumMozgalomazolimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében – ezt Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke jelentette be a Fővárosi Választási Iroda épületénél. (Most 138 ezer érvényes aláírás szükséges egy referendumhoz.) Az elnök nyomatékosan felszólította Orbán Viktort és Tarlós Istvánt is, ne lehetetlenítsék el a népszavazást.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt mondta, nem optimista a 2024-es pályázati esélyeinket illetően. A kormány még nem kezdeményezett konzultációt az olimpia ügyében, mert meg kell várni az aláírásokat. A miniszterelnök egy bátor ember, nem szokott megfutamodni semmitől – tette hozzá. Kósa Lajos is megszólalt az ügyben, elmondta, a pályázatot Budapest adta be, így sem a kormánynak, sem a Fidesz-frakciónak nincs ráhatása a népszavazás eredményére. De olimpia biztosan lesz

2024-ben. Legfeljebb nem Budapesten – tréfálkozott. Tarlós István főpolgármester emlékeztetett rá, másfél évvel ezelőtt az országos politika maximális mellszélességgel kiállt az olimpia mellett, most valamiért az ellenzéki politikusok többsége „kihátrált”; ez árulás.

Az MSZP gyorsan reagált: ők nem hátráltak ki.

Tarlós közölte: „Ha már eldőlt, hogy a budapestiek kellő számban aláírták, hogy népszavazást akarnak, akkor erősen el fogok gondolkodni azon, nem kéne-e visszavonni a pályázatot.” Este Tarlós találkozott Orbán Viktorral. Megállapodtak: jövő szerdán a Fővárosi Közgyulés és a kormány is áttekinti a helyzetet, majd megvitatják a szükséges teendőket.

Fotó: MTI

Fekete-Gyor András elnök az aláíráscsomagokkal

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.