Ötezer nyugdíjas kaphat laptopot

Petofi Nepe - - CÍMLAP - MW

MAGYARORSZÁG Hatvanhárom településközponttal bovül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányításával megvalósuló innovatív infokommunikációs fejlesztés. Ötezer egyedül élo, 65 év feletti idos ember juthat laptophoz, további ötezren saját számítógépükkel csatlakozhatnak ezekhez a központokhoz.

MAGYARORSZÁG 63 településközponttal bővül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányításával megvalósuló innovatív infokommunikációs fejlesztés. 5000 egyedül élő, 65 év feletti idős ember juthat laptophoz, további 5000-en saját számítógépükkel csatlakozhatnak a diszpécserközpontokhoz, ahol infokommunikációs ismereteket tanulhatnak. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár kifejtette: azért döntöttek a két éve futó modellprogram kiterjesztéséről, mert a 65 évnél idősebbek bevonásával készült reprezentatív felmérések arra mutattak rá, hogy az informatikai eszközök használata nem az életkorral van összefüggésben, hanem a rossz egészségi állapottal, a magányossággal. Hozzátette: a kis településeken magasabb az igény ezekre eszközökre, mint az ország más részein. A fejlesztésre 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Az eszközöket, az internethozzáférést és az objektív egészségi adatok mérésére alkalmas 1500 állapotmérő-vészjelző karórát a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség biztosítja a rászoruló időseknek..

A rendszert muködtető diszpécserszolgálatok fogják muködtetni, képzett közfoglalkoztatottak bevonásával. Skype-on keresztül tartják majd a kapcsolatot a résztvevő idősekkel.

Az állapotmérő-vészjelző karórákat az Emmi irányítása alatt muködő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában lévő helyi szolgáltatási központok fogják muködtetni, a cél a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 21. századi korszerusítése és bővítése.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.