Sok méz maradhat raktáron

Bennragadhatnak a magyar méhészek készletei

Petofi Nepe - - CÍMLAP - Kelemen Zoltán kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

BELFÖLD Bennragadhatnak a magyar méhészek készletei a raktárakban, ha nem tudnak alkalmazkodni a piaci árviszonyokhoz, még ha azok nem is kedvezoek.

Jelentos mértékben kiszorulhat a magyar méz a nyugat-európai boltok polcairól, mert a méhészek árelképzelései elrugaszkodtak a realitástól – figyelmeztet Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa.

MAGYARORSZÁG A méhészek nem kellően átgondolt értékesítési stratégiája miatt szukülnek a magyar méz külpiaci lehetőségei – mondta el a Világgazdaságnak Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa. A legnagyobb magyarországi mézfeldolgozót birtokló Takács január végén levélben írta le észrevételeit az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnökségének. Kifejtette, cége mindig az év első két hónapjában szerzi be azt a mézkészletet, amely a következő termésig elfogy a vevőkörében. Idén januárban gyakorlatilag leállt a felvásárlás, így a beszerzés – különösen a virágméz esetében – nehézségekbe ütközött. Szerinte ennek oka a termelők tájékozatlansága, nincsenek kellően informálva a piaci lehetőségekről, ami átgondolatlan értékesítési stratégiához vezet.

Utóbbira azt hozta fel példaként, hogy a szezon elején pánikszeruen adták el a virágmézet a kilónkénti 550 forintos felvásárlási áron, néhány héttel később pedig ennél drágábban sem adták oda a felvásárlóknak. Megalapozatlanul várnak a méhészek jelentős árnövekedést – szembesítette az érdekképviseletet a helyzettel Takács Ferenc. Elmondta, négy-

ezer tonnát vásárol fel, amit képtelenség rövid idő alatt beszerezni, ehhez már csak a finanszírozási lehetőségei sem adottak. Most a nemzetközi piac is élénkült, de az év eleji keresletet bőven lefedi a kínálat, ezért az árak sem a hordós, sem a fogyasztói mézeknél nem mozdultak fölfelé. Sajnos a hamis kínai méz tönkretette az európai piacot, ezért nyomottak az árak. A nemzetközi piaci élénkülést is félreértelmezték a magyar méhészek, és kivárnak az értékesítéssel. Mivel cége a szomszédos országok

többségében is vásárol, felhívta a méhészek figyelmét arra, hogy ott a hazainál lényegesen alacsonyabb árak ellenére sem tartják vissza a méhészek a készleteiket.

Mint elmondta, három-négy éve jelent meg először felvásárlóként a környező országokban, mert a magyar árak már akkor elszálltak, és ezért drágán sem tudott elég mézet venni. Levelében felvetette, ha ismételten nem tud megfelelő mennyiségu magyar mézet beszerezni, akkor az ott felvásárolt mézekből készült European Selection nevu termékeit kénytelen ajánlani azoknak is, akik eddig tisztán magyar mézet vettek. Ezek az alacsonyabb felvásárlási árak miatt 10-20 százalékkal olcsóbbak, de ugyanolyan jó minőséguek, mint a magyar mézek, mivel mindenütt közvetlenül a méhészektől vásárolnak – írja. Takács szerint ha egy vevő akár csak kényszerből is ilyet vesz, és megtapasztalja a minőségét, nem fog visszatérni a magyar mézhez.

Most sok múlik azon, hogy a piacon a napokban megjelent, a magyarnál szintén olcsóbb argentin méz milyen minőségu – mondta Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke. Szerinte belföldön a „650-700 forintot is tudja” a mézár, vagyis ilyen áron is gazdaságos lehet felvásárolni, de az exportban más a helyzet. Kilónkénti 600 forintos belföldi felvásárlási árral számolva ugyanis 2,41 eurós telephelyi ár jön ki. A bolgár mézet vásárló importőrök viszont Németországba leszállítva adnak a mézért 2,30 eurót. Vagyis a 600 forintos belföldi felvásárlási árral a magyar kereskedő veszteséggel dolgozna – magyarázta Fazekas. Mindez pedig szerinte azt jelenti, hogy dőlni látszik a hangsúlyozottan GMO-mentes magyar méz versenyelőnye, mert a piacot ez nem hatja meg.

A hamis kínai méz tönkretette a piacot

Fotó: Lénárt Márton

Jobb ajánlatokat várnak a termelok

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.