Eljöhet a megvilágosodás ideje a közterületeken

Egyezségre jutott az önkormányzat és az áramszolgáltató

Petofi Nepe - - MEGYEI KÖRKÉP - Hraskó István istvan.hrasko@mediaworks.hu

Nagy fejlesztésekbe kezd Kecskeméten a nemrég állami tulajdonba került Démász, ennek köszönhetoen – a tervek szerint – az önkormányzat is évente közel 200 lámpát szerelhet fel az eddig közvilágítás nélküli utcákban.

KECSKEMÉT A kecskeméti önkormányzat és a korábban francia tulajdonú EDF Démász kapcsolatát nem lehetett túl harmonikusnak nevezni. A konfliktusok forrását főként a közvilágítási fejlesztések sajátossága adta. Ahhoz ugyanis, hogy egy sötét utcában lámpák gyúljanak, két összefüggő muszaki beruházásra volt szükség. Az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. feladata volt az úgynevezett hálózati elemek, azaz a kapcsolószál, vezérlőszál és az oszlopok kiépítése, az önkormányzat pedig feltette az i-re a pontot, azaz a póznákra a lámpatesteket. Csakhogy az együttmuködés – a lapunkhoz érkezett olvasói visszajelzések szerint – nem volt túl hatékony. Sok helyen, főleg a külső városrészekben várták a lakók a szerelést, hiába.

Az elromlott lámpák javítása sem volt zökkenőmentes a múltban Kecskeméten. 2015 novemberében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a közgyulésen elnézést is kért a problémák miatt a lakosságtól, de kijelentette: az önkormányzat is „kiszolgáltatott” e téren. „Hiába bombázzuk telefonnal, levéllel és egyéb ráutaló magatartással a vállalat képviselőit, ebben az ügyben nehezen haladunk előre.”

Szemereyné Pataki Klaudia a most csütörtöki képviselő-testületi ülésen is kijelentette: tudja, hogy „óriási elmaradásai” vannak a városnak a közvilágítás terén, de ezek a Démász miatt nem valósultak meg.

Viszont úgy néz ki, most pozitív fordulat jöhet: az önkormányzat ugyanis egy 2022 végég szóló együttmuködési megállapodást kötött az áramszolgáltatóval.

A polgármester szeptemberben levélben 1750 közvilágítási lámpa felszerelésére vonatkozó igényt nyújtott be az EDF Démászhoz. A cég pedig egy hónap múlva jelezte, a polgármesteri hivatallal egyeztetve, ütemezetten elkezdik a kapcsolószálak kiépítését. A létrejött megállapodás szerint az áramszolgáltató 2017-ben mintegy 18 kilométer hosszon végzi ezt el saját költségén, és ezzel közel 200 lámpa felszerelését teszik lehetővé az önkormányzatnak. Illetve a dokumentumban az is benne

van, hogy a következő években a felek további egyeztetése alapján hasonló nagyságrendu fejlesztésekre lenne lehetőség. A polgármester úgy fogalmazott: sokéves mély- pontról sikerült kimozdítani az ügyet.

Megkérdeztük a polgármestert, az előzményekhez képest váratlannak tunő megállapodás minek köszönhető? Szemereyné Pataki Klaudia válaszából kiderült, ehhez köze van a cég tulajdonosváltásá-

nak is. Az Enksz Első Nemzeti Közmuszolgáltató Zrt. ugyanis tavaly december 5-én adásvételi szerződést írt alá az EDF Démász Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val, beleértve a társaság eszközeit, tudásbázisát és leányvállalatait, így a hálózatot üzemeltető, elosztói engedélyes EDF Démász Hálózati Elosztó Kft.-t is.

A cég állami tulajdonba kerülése előtt „jó lélektani pillanatban” született meg a polgármesteri levél a kecskeméti igényekről. Szemereyné Pataki Klaudia a testületi ülésen kiemelte: reményei szerint innentől kezdve a meghibásodott lámpák szerelése is gyorsabban halad majd.

Jó lélektani pillanatban született meg a polgármesteri levél.

Fotó: Bús Csaba

Újabb utcákat kapcsolnak be a közvilágításba, a meghibásodott lámpák cseréjét pedig gyorsabban elvégzik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.