Több munkáért magasabb illetmény

Más hivatalok vonzóbb körülményekkel működnek

Petofi Nepe - - MEGYEI KÖRKÉP - Kubatovics Tamás tamas.kubatovics@mediaworks.hu

Egyre több a munka és egyre kevésbé vonzó a fizetés. Más állami hivatalok jóval kedvezobb jövedelmeket ígérnek, egyebek mellett ez derül ki a polgármesteri hivatal múlt évi munkájáról szóló beszámolóból, amit legutóbbi ülésén fogadott el a képviselo-testület.

BAJA – Tovább bővült az önkormányzati és hivatali feladatok köre, jogszabályváltozás is eredményezett feladatnövekedést az elmúlt évben. Csak a köztisztviselők jelentős túlmunkájával lehetett elérni az eredményes feladatellátást. A képviselő-testület engedélyezte a hivatali létszám növelését, ám igen nehéz megfelelő végzettségű, szakmai tapasztalattal bíró munkatársat találni, különösen a speciális szaktudást és gyakorlatot igénylő területeken, mint például az építésügy vagy városfejlesztés – egyebek mellett így öszszegzett dr. Papp Zoltán jegyző a hivatal 2016-os teljesítményéről készített, csaknem 20 oldal terjedelmű beszámolójában. Azt is kiemelte, hogy a köztisztviselői illetmények elveszítették a versenyszférával szembeni előnyüket, az új szabályozás miatt az állami tisztviselők, kormánytisztviselők is illetményben, szabadságban és egyéb juttatásokban jóval kedvezőbb helyzetbe kerültek az önkormányzatiakhoz képest. A szeptembertől bevezetett rugalmas munkakezdés lehetősége viszont könnyítette a kisgyermekes dolgozók mindennapjait.

A városházi dolgozókkal kapcsolatos képviselői álláspontot nem a városatyák üléspontja határozta meg, kormánypárti és el-

lenzéki oldalról egyaránt elismeréssel szóltak munkájáról a legutóbbi ülésen. Nyilván ez a tapasztalat is szerepet játszott abban, hogy a régóta változatlan köztisztviselői illetményalap 15 százalékos emeléséről döntöttek a képviselők, így 2008 után 38 650 forintról 44 447 forintra nőtt a járandóság alapjául szolgáló összeg, ez 54 millió forint többletköltséget eredményez a város saját bevételeinek terhére.

A hivatal vezetője az idei szakmai feladatok közül kiemelte, hogy a Belügyminisztérium és az országos önkormányzati érdekszövetségek egyeztettek az önkormányzatok gazdálkodásához, adózásához támogatást nyújtó ASP-rendszer bevezetésének ütemezéséről, a csatlakozás várható feltételeiről. Ez jelentős feladatot ró a dolgozókra 2017-ben az adatok átkonvertálásával és egyéb teendőkkel. – Az adószakrendszer

adatállományának tisztítását kell elvégeznünk, ez hétköznapi nyelven szólva azt jelenti, hogy közel háromezer vállalkozás nyilvántartását kell átnéznünk, a KSH-kódjától a TEÁOR-kódjáig mindent össze kell vetnünk a nyilvántartottal, ami horribilis munkát jelent – fogalmazott teendőikről az adóiroda vezetője, Orha Sándor. Hozzátette: emellett olyan adatokat is ellenőrizniük kell, amelyeket a korábbi rendszer nem tartalmazott.

Fotók: Kubatovics Tamás

A hivatalnoki bérezés alapjául szolgáló összeget csaknem egy évtized után emelték, a városi bevételek terhére

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.