Elvontsági tünetek a fotókon

Közös kiállítás nyílt a főépítész és az egykori APEH-elnök fényképeiből

Petofi Nepe - - KORZÓ - Koós Kata kata.koos@mediaworks.hu

Közös fotókiállítás nyílt Öveges László, Kecskemét város főépítésze és Király László György, volt APEH-elnök fotóiból Aszimmetriák címmel a Kápolna Galériában, csütörtökön. A tárlaton bemutatott muveken hétköznapi tárgyak jutnak esztétikai értékhez, mint egy panelház vagy egy radiátor.

KECSKEMÉT Zsúfolásig telt a kecskeméti Kápolna Galéria a volt APEH-elnök és a város főépítészének közös, „Aszimmetriák – Elvontsági tünetek Király László György és Öveges László fotográfiájában” című fotókiállításának megnyitóján, csütörtökön.

A kiállított művek hétköznapi épületeket és tárgyakat ábrázolnak, melyeken a művészi perspektíva hatására a geometriai formák különleges játéka körvonalazódik. A képeken egy egyszerű panelház, radiátor, sőt még egy guriga élfólia is esztétikai értéket hordoz.

Király László György, az APEH egykori elnöke még gyermekkorában szívta magába a fotográfia szeretetét.

– Édesapám elég jó amatőr fotós volt. Mindig nagy varázslat volt, mikor felraktuk a pokrócot a konyhaablakra,

hogy ne világítson be a fény, elővettük a nagyítót, hívótálat, fixírt, és előhívta a családi fényképeket. Beoltott a fotográfia szeretetével. Aztán egy kicsit elült: nem mindig fényképeztem. Majd, mikor a digitális fényképezés eljutott arra a szintre, hogy számítógépen már ki lehetett dolgozni a képeket, ismét nekikezdtem. Életem nagy részében állami alkalmazottként, számokkal dolgoztam, és valami alkotá-

si vágy volt bennem, melyet a fotózástól meg is kaptam – fejtette ki.

Kecskemét főépítésze szintén a digitális korszak beköszöntével kezdett komolyabban foglalkozni a fotóművészettel.

– Még az analóg világban kezdtem fotózni. Egy időre kiszerettem belőle, mert sok macerával járt régen. A színeseket nem én hívtam elő, a fekete-fehéreknél pedig maszatolni kellett a vegyszerben. En-

nél türelmetlenebb ember vagyok. Akkor tért vissza az életembe, amikor bejött a digitális fényképezés világa. Ilyen típus vagyok: szinte azonnal eredményt kell látnom, akkor érzem jól magam – közölte Öveges László, aki szerint a fotózás és az építészet kiegészítik egymást életében. – Az építészet erősen kötődik a nehézkes anyaghoz, míg a fotográfia egyáltalán nem. Mikor túltöltődöm az építészet nehézkes dolgaival, mindig menedéket és szabadságot találok a fényképezésben. Emellett a fotózás során megtanult egyszerűsítés, képi absztrakció visszaköszön az építészeti kifejezésmódomban – mondta.

Az alkotók látásmódja nagyon hasonló, a főépítész szerint a két művészi ábrázolásmód azonos alapokon nyugszik.

– Minden képben képi elvonatkoztatást, absztrakciót ke-

resünk. Szeretjük a szép tájképeket, az izgalmas, szellemes természetfotókat, a beszédes riportfotókat, de nem a mi világunk. Mi mindig a dolgok leegyszerűsítésében gondolkodunk: hogyan lehet néhány vonallal, egy-egy képletes ecsetvonással új világot teremteni – mondta Öveges László.

A kiállítás a Kápolna Galériában március 3-ig, hétköznapokon 13 és 17 óra között megtekinthető.

Fotó: Bús Csaba

A képeken egy egyszerű panelház, radiátor, sot még egy guriga élfólia is esztétikai értéket hordoz

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.