Önkéntesek vizsgáztak a nemzeti parkban

Petofi Nepe - - MEGYEI KÖRKÉP -

KECSKEMÉT Tegnap tettek vizsgát a polgári természetőr jelöltek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságon. A 28 jelölt komoly felkészülés után ad számot tudásáról a vizsgabizottság előtt többek közt jogi ismeretekből és a védett növény- és állatfajok ismeretéből. A Természetvédelmi Orszolgálat önkéntes segítői a polgári természetőrök, akik a nemzeti park igazgatósággal kötött írásos megállapodás alapján, a természetvédelmi őrök irányítása és felügyelete mellett díjazás nélküli segítik az állami természetvédelmi őrzést, a nemzeti park igazgatóságok munkáját.

A polgári természetőrök te- vékenységét törvényi és miniszteri rendelet szabályozza. Aki sikeres vizsgát tesz polgári természetőri ismeretekből, az igazolványában meghatározott területen jogosult: védett természeti területekre belépni, szolgálati jelvényt és igazolványt használni, természeti értéket veszélyeztető vagy károsító cselekményt elkövető személyt figyelmeztetni a jogellenességre, illetve annak jogkövetkezményeire, valamint távozásra felszólítani, védett természeti területekről, értékekről, ezekkel kapcsolatos engedélyköteles tevékenységekről tájékoztatást adni.

„A mai napon 28 polgári természetőr jelölt vizsgázik Igazgatóságunkon természetvédelmi jogi ismeretekből, a természetvédelmi őrök és a polgári természetőrök feladataiból, a hatósági feladatokból, valamint az általuk választott terület ismeretéből, az ott előforduló védett növény- és állatfajokból” – ismertette Ludnai Tünde, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője. „Aki sikeres vizsgát tesz, az a továbbiakban a helyi természetvédelmi őr munkáját fogja segíteni, vele áll majd szoros kapcsolatban” – fűzte hozzá.

Védett növény- és állatfajok ismeretébol is vizsgáztak.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.