Nem gy ztek elég palacsintát sütni

Nagy érdeklodés övezte, sokan mégis csalódottan távoztak az elso kecskeméti palacsintafesztiválról, amit szombaton tartottak a város foterén.

Petofi Nepe - - CÍMLAP - Popovics Zsuzsanna zsuzsanna.popovics@mediaworks.hu

A szombati főtéri palacsintafesztiválon volt minden, amit a szervezők hirdettek: palacsintát sü-

tő csapatok, verseny és zsűri, vásárosok, 200 négyzetméteres sátor, színpadi műsorok, evőverseny, királyvá-

lasztás. Amire nem számítottak, az a több ezer látogató, akik palacsintára éhezve ostromolták a sütősátrat. Kóstolójegyet az információs pultnál lehetett vásárolni. Viszont a finomságra sokat kellett várni.

Kóstolójegyet az információs pultnál lehetett vásárolni. Ennek birtokában mindenki abban bízott, hogy további 15–20 perc múlva hozzájut valamelyik kiszemelt palacsintához.

A csapatok standjainál jelzett kínálat szerint készültek sós és édes, vegán és gyümölcsös, pörcös és kolbászos, valamint alkoholos palacsinták is. Aki rászánta az időt, 1–1,5

órás várakozás után meg is kóstolhatta azt, amihez a nagy tumultusban hozzájutott. Aki végre sorra került, az pont nem válogatott, vitte/ette amit kapott.

A csapatok órákon át állták a sarat, megállás nélkül kavarták, sütötték, töltötték a palacsintákat. És mindeközben készültek a versenyre, hogy a legízletesebb palacsintás étkükkel járuljanak a hatfős zsuri elé. Elsőként az édes palacsintákat, majd a sósakat kóstolta a grémium. A nap fénypontjaként pedig a kreatív palacsintáikat sorakoztatták fel a csapatok.

–A palacsintát mindenki szereti, hazánkban ez az egyik legnépszerubb étel. Csak alapreceptből van leg-

alább 200, a variációk száma pedig végtelen – fejtette ki Jegenyei István László zsurielönk, a Gasztronómiai Világszövetség Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tag- ja. – A versenyzők kitettek magukért, sok ötlettel álltak elő. A hagyományos receptúrák mellett tej és tojásmentes, vegán palacsinta is készült, és ahány csapat, annyi féle palacsintatésztával, töltelékkel, ízkombinációval dolgoztak – mondta.

A sütősátor körül délután kettőkor sem csitult a tömeg. Ekkor már volt, aki szíves örömest eladta a korábban megváltott kóstolójegyét az újonnan érkezőknek. Három óra körül a kóstolójegyek is elfogytak, csak a palacsintára várakozók száma nem fogyatkozott.

Hogy csillapítsák a csalódottságukat a fesztivál látogatók, többen azt mondták: hazamennek, és otthon sütnek finom palacsintát. Mások a környező vendéglátóhelyeken ütötték el éhségüket. A legdühösebbek hangot is adtak elégedetlenségüknek, ki a helyszínen, ki pedig a fesztivált beharangozó Facebook-os eseményoldalhoz fuzött negatív kommentárjaikban.

Végül a kreatív palacsintáikat sorakoztatták fel a csapatok.

Fotó: Bús Csaba

A főtéri fesztiválon ugyan nem mindenki evett palacsintát, viszont a sütőmesterek kitettek magukért

Fotó: Bús Csaba

Fenséges falatok. A csapatok standjainál készültek sós és édes, vega és gyümölcsös, pörcös és kolbászos palacsinták is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.