Budapesti olimpia: csökkentek az esélyek

Petofi Nepe - - CÍMLAP -

Azok az ellenzéki politikusok, akik hirtelen meggondolták magukat a 2024-es budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatban, felmondták a másfél évvel ezelőtti nemzeti egységet, elárulták az ügyet – hangoztatta szombaton Tarlós István. A főpolgármester szerint a pályázat kapcsán a baloldali ellenzék egy nemzeti ügyből pártügyet kreált. Pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében. Péntek este Orbán Viktor kormányfő és Tarlós hosszabb megbeszélést folytatott.

Azok az ellenzéki politikusok, akik hirtelen meggondolták magukat a 2024-es budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatban, felmondták a másfél évvel ezelőtti nemzeti egységet, elárulták az ügyet – mondta szombaton Tarlós István. A főpolgármester szerint a pályázat kapcsán a baloldali ellenzék egy nemzeti ügyből pártügyet kreált. Pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le a rendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében. Az aláírásgyujtésben az LMP, az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd aktivistái is részt vettek.

Péntek este Orbán Viktor kormányfő és Tarlós megbeszélést folytatott a pályázat további sorsáról. Megállapodtak, a szerdai ülésén a Fővárosi Közgyulés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket.

Tarlós úgy véli, valószínuleg még most fognak aktivizálódni az olimpia támogatói. „Ne felejtsük el, hogy az az aláírás-mennyiség, amelyet a népszavazásért összegyujtöttek, nagyon soknak tunik, és valószínuleg az ellenőrzések után is jócskán el fog- ja érni azt a minimális számot, amely egy referendum kiírásához szükséges, de egy csaknem kétmilliós városban csak a szavazóképes lakosságnak körülbelül a húsz százaléka lesz – mondta Tarlós, aki szerinte ezt nem lehet többségnek nevezni.

A Budapest 2024 olimpiai pályázat vezetése szerint az olimpiaellenes aláírásgyujtés hatására jelentősen csökkentek Magyarország esélyei arra, hogy ötkarikás játékokat rendezhessen. Közleményük szerint felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység, amely nélkül nincs esély olimpiát nyerni a világ legnagyobb és leggazdagabb városai közé tartozó Párizszsal és Los Angelesszel szemben. Az új helyzetben arra van szükség, hogy a főváros, a Magyar Olimpiai Bizottság és az állam képviselői haladéktalanul áttekintsék a pályázat esélyeit, illetve megvizsgálják, helyreállítható-e a pályázat egységes támogatottsága.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint politikai célok vezérelték a budapesti olimpia ellenzőit, akik aláírásgyujtésükkel komoly veszélybe sodorták a magyar pályázatot.

Fotó: MTI

Több mint 266 ezer szignót adott le a Momentum

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.