Parlament el tt a jogi határzár

Petofi Nepe - - CÍMLAP -

Rekordszámú migráns próbált illegálisan Magyarország területére jutni pénteken, a magyar–szerb határnál összesen 235-en, ez évben legtöbben, próbálták meg jogellenesen átlépni a határt – adta hírül honlapján a rendőrség. A rendőrök és a katonák 171 embert akadályoztak meg abban, hogy jogtalanul belépjenek az országba, 64 embert pedig feltartóztattak és visszakísértek az ideiglenes biztonsági határzáron. Az év eleje óta az országban menedékkérelmet benyújtók 90 százaléka nem várta meg a hatóság döntését – jelentette be Bakondi György.

Rekord számú migráns próbált illegálisan Magyarországra jutni pénteken, a magyar–szerb határnál összesen 235-en, ez évben legtöbben, próbálták meg jogellenesen átlépni a határt. A rendőrök és a katonák 171 főt akadályoztak meg abban, hogy jogtalanul belépjenek az országba, 64 embert feltartóztattak és visszakísértek az ideiglenes biztonsági határzáron. Az ország belső területén hét határsértőt fogtak el, egy fő ellen közokirat-hamisítás, egy ellen embercsempészés miatt indult eljárás.

A menedékkérok 90 százaléka nem várta meg a döntést

Az év eleje óta az országban menedékkérelmet benyújtók 90 százaléka nem várta meg a hatóság döntését – mondta az M1-en Bakondi György. A miniszterelnök biztonsági tanácsadója közölte, már az Országgyulés előtt van a jogi határzár megerősítéséről szóló javaslatcsomag és az idegenrendészeti őrizet bevezetése is. Kedden kezdődhet meg a vita a javaslatról, amelynek egyik legfontosabb változtatása az lehet, hogy az illegális bevándorlóknak egészen addig az országhatáron lévő tranzitzónában kell várakozniuk, amíg menekültügyi kérelmüket jogerősen el nem bírálják.

Bakondi elmondta, az illegális bevándorlók a hatósági eljárás vége előtt ismeretlen helyre távoznak, és „nem nehéz kitalálni, hogy Ausztria vagy Németország” lehet az úti céljuk. Úgy vélte, nem véletlen, hogy Ausztria a határán ellenőrzést vezet be „elég rendszeresen”, ami nehezíti a magyar gazdaság, az idegenforgalom helyzetét. Szerinte hiba, ha az EU nem a külső határok védelmére összpontosít, hanem engedélyezi a belső határellenőrzést. Ezt a hibát szeretnék korrigálni, hogy aki magyar területre lép, mert menedékjogot vagy oltalmazotti státuszt kap, az ellenőrzött, valódi politikai menekült legyen, tisztázott identitással és ismert célokkal.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.