Az érzelmi intelligencia fontosabb a tudásnál

A kutatások szerint az érzelmi intelligenciának nagyobb szerepe van a siker elérésében, mint, mondjuk, a tudásnak vagy a szellemi intelligenciának.

Petofi Nepe - - CÍMLAP - Mediaworks/test&lélek kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Az intelligencia mérésére használt IQ (intelligence quotient) mintájára létrehozott fogalom, az érzelmi intelligencia, vagyis az EQ (emotional quotient) azt tükrözi, lelkileg hogyan reagálunk az eseményekre. Öt emocionális készséget különböztethetünk meg:

1. Felismerés és megnevezés (például a történtek miatt mérges vagyok).

2. Ellenőrzés és a nem kívánt indulatok megváltoztatása (például bár szívem szerint kiabálnék, mégsem tehetem, ezért inkább megpróbálok egyezségre jutni).

3. Sikerre irányuló motiváció (például, ha még ezt is megtanulom, sikerülni fog a nyelvvizsgám, ezért kitartóan magolok tovább ahelyett, hogy inkább pihennék).

4. Mások érzelmeinek felismerése és befolyásolása (például látom, hogy el vagy keseredve, de talán feldobna, ha felajánlanék egy másik időpontot vagy lehetőséget).

5. Kielégítő kapcsolatok létrehozása és fenntartása (például bár nem sok embert ismerek ebből a társaságból, de a segítségükkel majd újabb barátságokat kötök).

Tanulható?

Arról egyelőre még folynak a viták, hogy mennyiben örökölt adottság és mennyiben ta-

nult képesség az érzelmi intelligencia. Valószínuleg mind a két tényezőnek szerepe van a kialakulásában, de a leginkább meghatározó talán az otthoni minta.

Ha megfelelő útravalóval szeretné útnak indítani csemetéjét az életbe, jól teszi, ha hagyja, hogy a kicsi kinyilvánítsa az érzéseit, és megpró- bál helyesen reagálni rá. Ha például a lurkó sírni kezd, mert dühös, várja meg, míg megnyugszik, aztán karolja át, és próbálja szép szóval feloldani a dühét. Ezzel egyszerre több érzelmi képességgel kapcsolatban is példát mutat!

EMPÁTIA: A gyerek észreveszi, hogy dühös, mégis türelmesen, kedvesen fordul felé.

TÜRELEM: A kicsi rájön, hogy meg kell várnia, amíg a másik lecsillapodik. EGYÜTTÉRZÉS: Ön megöleli, ő pedig érzi, hogy a testi érintésnek csodás hatása van.

PROBLÉMAMEGOLDÁS: Ráeszmél, hogy a vihar elülte után meg kell próbálnia olyan megoldást találni, ami semmissé teszi a düh okát – ahogy önök is összeszerelik a szétesett kisautót.

Melyik a fontosabb?

Sokáig úgy gondolták, hogy az életben való boldogulás legfontosabb feltétele a szellemi intelligencia. Mára azonban úgy vélik, hogy ez a képesség csupán 20 százalékban felelős a sikerünkért vagy a sikertelenségünkért, míg a maradék 80 százalékban olyan tényezők játszanak szerepet, mint a család és a társadalmi vagy gazdasági helyzet – no és az érzelmi intelligencia.

Elvégre, ha kizárólag az észbeli képességek számítanának, nem siklana félre annyi zseniális ember élete, akik intelligensek ugyan, ám egyáltalán nincs önkontrolljuk vagy hiányzik belőlük az optimizmus. Ugyanakkor hány olyan, szerényebb képességu embert ismerünk, aki pontosan tisz- tában van azzal, kivel, mikor, hogyan kell viselkednie, és ennek köszönhetően remekül boldogul az életben!

Persze, az EQ nem csak a karrier szempontjából fontos... Hiszen hogyan lehetne kiegyensúlyozott a magánélete annak, aki például képtelen beleélni magát mások helyzetébe?

A férfiak érzelmi analfabéták?

A kutatások szerint a nők nem intelligensebbek érzelmi téren a férfiaknál, ám léteznek nemekre jellemző erősségek és gyengeségek. A hölgyek például inkább tudatában vannak az érzéseiknek és együttmuködőbbek, míg a férfiak optimistábbak és jobban turik a stresszt. Ám az öszszezördülés is mélyebben érinti őket, mint a párjukat, aki a begubózásuk láttán csak még jobban erőlteti a probléma tisztázását.

Mit lehet ilyenkor tenni? A férfiaknak óvakodniuk kell attól, hogy túl hamar lezárjanak egy vitát. A nőknek viszont arra kell törekedniük, hogy mindig csak azt az egy dolgot hánytorgassák fel, ami az adott pillanatban felhergelte őket. Legalább ilyen fontos a jó időzítés is.

Léteznek nemekre jellemző erősségek

Fotó: Thinkstock

A szüloknek hagyniuk kell, hogy a gyerek kinyílvánítsa az érzéseit

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.