Fűtünk, temetünk k

Petofi Nepe - - MEGYEI KÖRKÉP - Barta Zsolt zsolt.barta@mediaworks.hu

Hamarosan itt a tavasz, addig meg majd csak kibírjuk.

Anapokban kaptam meg a fűtési számlát. valamivel több mint 47 ezer forintért melegedtünk december 21től január 21-ig. Elszörnyülködtem. A barátom megnyugtatott, hogy ne aggódjak. Olcsón megúsztam. O ugyanis a kisebb családi házában hatvanezerért fűtött. Náluk konvektorok biztosítják a kellemes hőmérsékletet, nálunk padlófűtés működik, kondenzációs kazánnal. A nejem is azt mondja, nem kell aggódni, hamarosan itt a tavasz. Addig meg majd csak kibírjuk.

Kérdés az, hogy az a keceli nyugdíjas, akinek 80–85 ezer forint körül alakul a havi nyugdíja, az miből állja a rezsiköltségeket. A keceliek mondják, hogy amikor beköszönt a hideg, akkor a levegő minősége egyre rosszabb, sokan ugyanis a vegyes kazánjukban az összes, nyáron összegyűjtött szemetet eltüzelik. Így keletkezik részben a szmog. De ez nem csak keceli sajátosság. Így volt ez januárban Kecskeméten is, amikor csaknem mindennap a megengedett egészségügyi határ felett volt a szálló por értéke a településen. A fűtési szakemberek azt mondják, ha mindenki gázkazánnal tüzelne, akkor jóval kisebb lenne a szennyezés mértéke.

A gáz, a rezsicsökkentés ellenére, sokaknak megfizethetetlen, ezért aztán olajos rongytól a műanyag cipőn, a kartonpapíron át a bálás ruháig mindennel megkínálják az emberek a házi vegyes kazánt vagy a kályhákat. Ennek következménye igen súlyos. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint hazánkban évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés következtében. A betegek kórházi költségei csak a jó isten tudja hány milliárd forintra rúgnak. Még szerencse, hogy volt rezsicsökkentés. Ha ugyanis a világpiaci árak nem csökkentek volna, akkor ma kevesebb polgára lenne Magyarországnak.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.