Szinte teljesen leállt a magyar hízottmáj-export

Petofi Nepe - - GAZDASÁG -

Szinte teljesen leállt a magyar liba- és kacsamáj exportja a madárinfluenza miatt, a drasztikus viszszaesés oka, hogy csaknem a teljes magyar kacsa- és libaállományt ki kellett irtani – közölte az agrarszektor.hu. „A magyar hízott máj 85–90 százalékát exportáljuk, elsősorban Franciaországba, Belgiumba, Japánba, Dél-Koreába és Hongkongba” – hangoztatta Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke. A magyar kivitel a távol-keleti piacokra lényegében teljesen megszűnt, ami – az ottani szigorú előírások miatt – csak a három hónapos mentességi időszakot követően indulhat meg újra.

Az EU-ban kissé jobb a helyzet, hiszen a közösségen belüli májértékesítés úgynevezett regionalizációs eljárást igényel, tehát csak közvetlenül a védőés megfigyelési körzetekből nemlehetkiszállítanitermékeket. Ez komoly engedmény, és amíg csak pár fertőzéses eset volt ismert, jól is jött nekünk. „Miután azonban Bács-Kiskun megye gyakorlatilag teljes területén kiirtották a víziszárnyasokat, nem maradt exportképes állományunk” – mondta el Csorbai Attila.

Az élőállat-leölésekből származó veszteséget országosan 3-4 milliárd forintra becsülik, a vágóhídi károkból csak a munkabér költsége 3 milliárdot tesz ki. Hasonló mértékű a termelés közvetett kárértéke is, mivel a korlátozó intézkedések a megfigyelési zónákban – amelyek területileg tízszer akkorák, mint a védőkörzet – többhetes, néha több hónapos kényszerű leállást okoztak. Ez nemcsak a víziszárnyas-termelőknél járt fennakadással, hanem több csirkét, pulykát és étkezési tojást előállító vállalkozásnál is. A madárinfluenza ko- moly napi problémák elé állította a baromfi-feldolgozással foglalkozó vállalkozásokat is. Szárnyasok híján bevételt csak hektikusan termelnek a cégek, a rezsi- és bérköltség viszont folyamatosan terheli őket, így a kevésbé tőkeerős vállalkozásoknak előbb-utóbb el is lehetetlenülhet a működése.

A madárinfluenza miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket március elejétől oldhatják fel, mivel január vége óta a házi szárnyasokban nem volt újabb fertőzés – közölte Bognár Lajos országos főállatorvos.

Fotó: MW-archív

idén 1400 tonna libamájat terveztek exportálni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.