Új idöszakos átkelök a román határnál

Petofi Nepe - - GAZDASÁG -

Új, időszakos nyitvatartással működő határátkelők nyílnak a magyar–román határszakaszon a hétvégén, kilencet szombatonként, egyet minden vasárnap használhatnak az utazók. „Az új átkelési helyekkel megduplázódott a magyar–román határszakaszon működő határátlépési helyek száma, így több lehetőségük van a határ két oldalán élőknek a találkozásra és a kapcsolattartásra” – közölte tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömböly és Károlypuszta (Horea) közötti határnyitási ünnepségen a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára. Perényi Zsigmond elmondta, eddig 58 kilométert kellett megtenni a nevezett határátkelők között, a tíz új átkelővel ez a távolság 35 kilométerre rövidül.

Az ömbölyin kívül a Zajta– Nagypeleske (Peles), a Garbolc–Szárazberek (Bercu), a Dombegyház–Kisvarjaspuszta (Variaşu Mic), az Elek–Ottlaka (Graniceri), a Körösnagyharsány–Körösszeg (Cheresig), a Dénesmajor–Feketegyarmat (Iarmata Neagra), a Pocsaj–Biharfélegyháza (Roşiori), valamint a Bagamér– Érkenéz (Voivozi) határátkelőhely nyílt meg. Az átkelők szombatonként nyolc órán keresztül fogadják az utazókat. Csanádpalota és Nagylak (Nadlac) között is nyílik átkelő, ez vasárnaponként lesz nyitva.

Ömböly térségében a magyar és a romániai településeket összekötő utat 2014-ben adták át, de nem használhatták, mert Románia még nem tagja a schengeni övezetnek, ezért az utakat betonelemekkel és sorompóval kellett lezárni. Az utak használata megfelelő módon a program uniós jogszabály szerinti sikeres lezárásához is szükséges, ennek határideje 2017. március 31.

A magyar kormány növelni szeretné a határnyitások gyakoriságát és legalább két út esetében állandó határátkelést biztosítana. Ezt követően a helyi igények figyelembevételével további utak esetében is törekedni fognak az állandó határnyitásra.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.