Levonult a tiszai jégtorlasz

Elhagyta Magyarországot a Tiszán levonuló jeges áradat, amely egy héttel ezelott életveszélybe sodorta a tiszacsegei komp éjjeliorét, az egész ország által már hosként emlegetett Janit.

Petofi Nepe - - BELFÖLD–KÜLFÖLD - Mediaworks-összeállítás kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Levonult tegnap a jeges ár a Tiszán, reggel Szegednél járt, és mára már el is hagyta Magyarországot az uszadékkal, egykori úszótestekből levált hordókkal, nyári papucsokkal, gumicsizmával és szeméttel teli jég. A jéggel együtt hömpölygő uszadékfák és fatörzsek kérgét leháncsolta a jég, mintha géppel tisztították volna le őket.

Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a felsőbb tiszai szakaszoktól eltérően az Alsó-Tiszán a jégzajlás hosszan széthúzódó és váltakozó intenzitással folyt. Az Ativizig kezelésébe tartozó folyószakaszon eddig sehol sem okozott gondot a jeges ár, és torlódást sem figyeltek meg a szakemberek. Az igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását az alsó-tiszai szakaszon – írták közleményükben a vízügyesek. Sándorfalva térségében a jég teljes szélességében elfoglalta a folyót.

Ugyanez a jégár ragadta magával hétfőn a tiszacsegei kompot és az azóta akcióhősként emlegetett éjjeliőrt, Fajta Jánost. A komp többször majdnem felborult, Fajta Jánost barátja, Lévai Zoltán a partról biztatta, hogy tartson ki, segítenek neki kijutni valahogy. Végül egy MI8-as honvédségi helikopterrel emelték a levegőbe az elszabadult kompról és menekítették a partra.

A „Kompos Jani” és kompja történetét az ATV rögzítette, a filmből a szegedi Szécsényi Dániel – akár egy kalandfilmhez – filmelőzetest készített. A filmecske saját életre kelt, vasárnapig már közel 350 ezren látták.

A zajló Tisza tovább sodorta magával a kompot, szerdán Tiszafürednél, a 33-as út hídjánál tunt fel. Csütörtökön rövid időre megállt a tiszaderzsi szukületnél, majd az árhullám Dinnyéshát közelébe vitte, végül megfeneklett a Tisza jobb parti övzátonyán, 40 kilométerre eredeti heylétől. Csütörtök délután a Jégtörő VIII. – miután elvégezte feladatát a vízlépcsőnél – kiszabadította és elvontatta a kompot a kiskörei téli kikötőbe.

A kompot végül, a hárommotoros Jégvirág VIII. jégtörőhajóhoz rögzítve, pénteken visszavontatták Tiszacsegére, János és Zoltán végig a fedélzetén voltak.

Fotók: MTI

Elragadta a jégár a tiszacsegei kompot, amely több mint 40 kilométerre sodródott eredeti állomáshelyéről a Tiszán. Tegnapra már levonult a jeges áradat

Jani, az éjjeliőr az egész országban ismert lett. Az elszabadult kompot a Jégvirág VIII. szabadította ki fogságából, majd vontatta vissza

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.