Jelentösen nöhet több lépcsöben az ápolók bére

Petofi Nepe - - BELFÖLD–KÜLFÖLD -

Erkölcsileg és anyagilag is meg kell becsülni az ápolók munkáját, ezért döntött úgy a kormány, hogy 2019-re 65 százalékkal emelik a bérüket – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Tavaly is volt már béremelés, idén újabb 12 százalékkal nőnek majd a bérek, 2018-ban és 2019-ben pedig 8-8 százalékos emelés lesz.

Az ápolók napját 2014 óta ünneplik február 19-én. Rétvári Bence államtitkár szerint fontos lenne, hogy minél többen válasszák ezt a hivatást. Ezért lehetőség lesz arra, hogy háromezer középiskolát végzett diák OKJ-s ápolói tanfolyamot végezhessen ingyenesen, valamint a diplomás egészségügyi szakdolgozók egyetemi képzését is támogatják. Rétvári hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon 79 ezer ápoló dolgozik és a munkájukért érzett köszönetnek meg kell nyilvánulnia szimbolikus gesztusokban, valamint anyagi elismerésben is a kormány részéről. Utalt rá, hogy korábban is igyekeztek segíteni az ápolóknak, ez folytatódik 2019-ig összesen 65 százalékos emeléssel, és a gazdaság többletének köszönhetően lehetséges a béremelés ezen a területen is. Az idei költségvetésben az egészségügyre 325 milliárd forinttal többet fordítanak. Nyitrai Zsolt és Rétvári Bence egy-egy szál virággal és csokoládéval is köszönetet mondott a jelen lévő ápolóknak.

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsoltot megkérdezték az Index egyik, szombaton megjelent cikkéről, amely szerint egy Facebook-csoport bejegyzését – miszerint Sándor Mária, a kormányzati egészségügyi intézkedéseket ellenző fekete ruhás ápolónő öngyilkosságot kísérelt meg – egy salgótarjáni fideszes önkormányzati képviselő, Kakuk Zoltán úgy kommentálta: „Kár, hogy túlélte.” A miniszterelnöki megbízott azt mondta: „nagyon helytelen” a képviselő nyilatkozata, a maga részéről pedig jobbulást kíván Sándor Máriának.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.