Baloldali fordulatot sürgetett Botka

Az egyenlő, igazságosabb és felemelkedő Magyarország megvalósítását nevezte leghatározottabb céljának Botka László, az MSZP elnöksége által miniszterelnök-jelöltnek javasolt politikus, aki Orbán Viktor mellett Gyurcsány Ferencnek is üzent.

Petofi Nepe - - BELFÖLD–KÜLFÖLD - Mediaworks-összeállítás kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

„Magyarország változásért kiált, a szavazók többsége gyökeres változást akar” – hangoztatta szombaton évértékelő beszédében Botka László. Szeged szocialista polgármestere szerint a szavazók azt akarják, olyan vezetők vegyék át az irányítást, akik nem taposnak a kisemberek fejére, és kihúzzák az országot a gödörből, akiknek elveik vannak és az erkölcsi iránytujüket nem a pénz mozgatja. „Akik nem istenítik a Horthy-rendszert, de nem akarják visszacsempészni a Kádár-rendszert sem, akik nem kérnek a 2010 előtti kormányok önpusztító politikájából, de a 2010 utáni éra arroganciájából és legfőképp urizálásából sem” – mondta Botka.

Szerinte a legnagyobb árulást Orbán Viktor kormányfő azzal követte el, hogy szembefordult saját ígéreteivel, és nem a magyarok érdekében politizál. Botka közölte, igazi baloldali fordulatra van szükség, olyan jövőképre, amelyben központi helye van a társadalom eddigi veszteseinek, a középosztálynak, a szegényeknek. A demokratikus oldal pártjainak „a hamvaiból kell újraéleszteniük” a választók bizalmát. Közölte: minden demokrata szavazóra szükségük van, de nem minden politikusra. „Azok, akik tehertételt jelentenek, akik már eljátszották az esélyüket és a szavazók bizalmát, vonuljanak hátra” – jelentette ki Botka, sokak szerint Gyurcsány Ferencre utalva.

Botka közölte, az új baloldalnak kormányra kerülve első dolga lesz elindítani az egészségügy rendbetételét. A társadalmi felemelkedés legjobb útja a piacképes ismereteket nyújtó, lexikális ismeretek halmozása helyett a kreativitást, önállóságot és együttmuködést serkentő, és legfőképpen nem szegregált oktatás.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint a Fidesz leváltható, Magyarország megjavítható. Molnár közölte, győzni akarnak, ezért meg fognak állapodni azokkal a pártokkal, amelyekkel lehet. Mi győzelemre készülünk, BL-döntőt akarunk – fogalmazott, jelezve, hogy ez most Botka Lászlót jelenti.

FIDESZ Botka László óriási lehetőséget szalasztott el a Fidesz szerint, hogy megnevezze a 4-es metró botrányának felelőseit. Utalt rá, a szocialisták beszélnek most igazságról és az ország állapotáról, akik „százmilliárdos metrópénzeket tettek zsebre, széthordták a nemzeti vagyont, százezreket tettek munkanélkülivé, elvették a pénzt a családoktól, az egészségügytől és az oktatástól”. Hangsúlyozta Fidesz, a szocialisták ott folytatnák, ahol abbahagyták: eltörölnék a lakástámogatási rendszert, újra emelnék a jövedelemadókat, az új munkahelyek helyett újra a segélye-

zésnek nyitnának teret, amire a magyarok egyszer már nemet mondtak.

Kósa Lajos szerint Botka valójában nem is akar kormányfőjelölt lenni. A Fidesz frakcióvezetője a Magyar Időknek azt mondta, a szegedi polgármester eljárja a kötelező pávatáncot, ám a végén széttárja majd a karjait és azt mondja, hogy ő mindent megpróbált, de sajnos nem ment. Szerinte Botka elébe ment annak, hogy azt mondhassák rá a baloldalon, cserbenhagyta őket, amikor az élre kellett volna állnia. Úgy vélte, Botka olyan feltételeket szabott, amelyeket nem lehet teljesíteni.

DK A választók majd eldöntik, hogy kinek van helye a demokratikus magyar közéletben – reagált Botka szavaira Gyurcsány Ferenc. A DK szombaton újraválasztott elnöke közölte: „Én, választóként, Botkának is helyet adnék. Sőt, sok sikert kívánok neki.”

Kósa: Botka nem akar jelölt lenni

Fotó: MTI

Molnár Gyula és Botka László. Utóbbi szerint elso dolguk az egészségügy rendbetétele lenne

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.