Merkel: fejleszteni kell a védelmi képességeket

Petofi Nepe - - BELFÖLD–KÜLFÖLD -

„Ki kell tartani a többoldalú együttmuködés és a nemzetközi szervezetek mellett és javítani kell hatékonyságukat” – hangsúlyozta Angela Merkel szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). A német kancellár szerint az EU, a NATO és az ENSZ hatékonyságán és válságturő képességén is javítani kell. „Fejleszteni kell az EU védelmi képességeit, például közös hadiipari beruházások és beszerzések révén, de az EU soha nem lehet a NATO alternatívája” – emelte ki alá Merkel. A nemzetközi menekültválsággal kapcsolatban rámutatott, az EU közvetlen szomszédja Szíriának, és a védelemre szoruló emberek befogadása „az EU felelőssége” is. A terrorizmusról szólva azt mondta, forrása „nem az iszlám”, és muszlim országokat is be kell vonni a terror elleni küzdelembe. Azonban a muszlimoknak el kell határolódniuk a terrortól, ez ügyben „világos szavakat várunk” a muzulmán közösségek tekintélyes vezetőitől.

Sigmar Gabriel kifejtette, Németország egyelőre nem tudja teljesíteni a védelmi kiadások növelésére (a GDP 2 százalékára) tett vállalását. A német külügyminiszter szerint a biztonság és a stabilitás ügyét nem szabad csak a haderőre koncentrálva szemlélni, hanem figyelembe kell venni a többi között a menekültekre fordított forrásokat is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, hogy Oroszország pragmatikus kapcsolatok kialakítására törekszik az Egyesült Államokkal, és hogy „Oroszország senkivel sem keresi a konfliktust, de megvédi az érdekeit”.

Simicskó István honvédelmi miniszter a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az új washingtoni vezetés visszaigazolja a magyar biztonságpolitikai gondolkodás helyességét.

A nemzetközi közösségnek fel kell ismernie, hogy valódi a veszélye egy világméretu járványnak, és a lehető leggyorsabban fel kell készülnie rá – hangoztatta beszédében a Microsoft-alapító Bill Gates.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.