Extra lehetőséget kap egyre több kispapa is

Gyed és fizetés, mind népszerűbb a Gyed Extra Somogyban

Somogyi Hirlap - - Címlap - Stanics Arienn sonline@sonline.hu

Negyven százalékkal többen vették igénybe tavaly a Gyed Extrát Somogyban, mint egy évvel korábban. A támogatás azért ilyen népszerű az anyukák szerint, mert emellett korlátozás nélkül vállalhatnak munkát. Így aztán a bölcsődékbe is egyre több kisgyermeket iratnak be, a bölcsik zöme telített Kaposváron. Annak, hogy többen élnek a lehetőséggel, több motivációs tényezője is van a szakemberek szerint. Az egyik a pénz, sok családban fontos, hogy az anyuka mielőbb munkába álljon. A másik tényező a szakmai kihívás, Akadnak, akik nem szeretnének évekre kiesni a munkából, a szakmai előrelépésüket helyezik előtérbe. Van, ahol az apuka marad otthon a gyerekkel, népszerű a kispapa gyes is.

Egyre népszerűbb Somogyban a Gyed Extra, amit a kormány 2014-ben vezetett be. A Somogy Megyei Kormányhivatal egészségbiztosítási osztályának adatai szerint az igénylők száma 40 százalékkal nőtt egy év alatt.

Míg 2015-ben havonta 117 anyukának folyósították ezt a támogatást, tavaly már 40 százalékkal többnek. Eközben a Gyedre jogosultak száma csak kis mértékben változott, nagyjából 1400– 1500 szülőnek folyósítják. Az adatok szerint egyre több apuka is otthon marad a picivel, számuk megduplázódott az elmúlt években; tavaly 56-an döntöttek a gyermeknevelés mellett. A hallgatói Gyed-et 12en igényelték.

Önfeledten játszanak a gyerekek a Csillag Gyermekkert Családi Bölcsődében. Egyre többen vannak a csoportban, mivel növekszik azoknak az anyukáknak a száma, akik a picik 3 éves kora előtt visszamennek dolgozni. – Valóban megfigyelhető, hogy sokan kihasználják a Gyed Extra lehetőségét – mondta Szabó Csilla bölcsődevezető. – Ennek azonban több motivációs tényezője van. Az egyik a pénz, hiszen vannak családok, ahol nagy szükségük van az újabb bevételre, ezért fontos, hogy az anyuka minél előbb munkába álljon. S van egy másik motiváció is: a szakmai kihívások. Akadnak olyan szülők is, akik nem szeretnének évekre kizökkenni a munkából, a szakmai előrelépésüket, fejlődésüket helyezik előtérbe.

A város többi magánbölcsődéjében is hasonló a helyzet, a Napraforgó Családi Bölcsődében is telt ház van. – Sőt, már a nyár végére és az őszre is van több jelentkezőnk – mondta Balogh Mónika bölcsődevezető.

Kaposvár öt bölcsődéjében a 268 hely kihasználtsága 95 százalékos. A tapasztalatok szerint a Gyed Extra bevezetése óta egyre fiatalabb korban viszik a piciket bölcsődébe. Míg korábban 2 éves kor alatt nemigen volt gyermek, addig most egyre több az egy év körüli vagy az alatti pici.

Ha anya itthon van velem, az nagyon jó. De ha apa nem megy dolgozni, az legalább olyan jó... Fotó: Muzslay Péter

Gyermekmosoly. Játék a Csillag Gyermekkert Családi Bölcsődében

Fotó: Muzslay Péter

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.