Keresettek az idősotthonok

Somogyi Hirlap - - Címlap - Tarnóczy Orsolya

Egy országos kutatás szerint a válaszadók mindössze négy százaléka tervezi, hogy idős hozzátartozóját otthonba költözteti, saját maguk esetében azonban nem zárják ki ennek lehetőségét. A 4Life direct biztosításközvetítő megbízásából készült felmérés szerint tíz százalék nagyon is elképzelhetőnek, 52 százaléka pedig lehetségesnek tartja, hogy szükség lesz erre a lépésre, míg a válaszadók 38 százaléka számára ez elképzelhetetlen lenne.

Egy országos kutatás szerint a válaszadók csupán négy százaléka tervezi, hogy idős hozzátartozóját otthonba költözteti, saját maguk esetében azonban nem zárják ki ennek lehetőségét. A 4Life Direct biztosításközvetírő megbízásából készült kutatás szerint tíz százalékuk nagyon is elképzelhetőnek, 52 százaléka pedig lehetségesnek tartja, hogy szükség lesz erre a lépésre, míg a válaszadók 38 százaléka számára ez elképzelhetetlen lenne.

A 30 és 65 év közötti korosztály egyáltalán nem vár el különleges szolgáltatásokat egy idősotthontól: a legalapvetőbb elvárás a napi háromszori étkezés (91 százalék), emellett kiemelten fontos még az orvosi ellátás, a takarítás, karbantartás, a mosás, vasalás, valamint a 24 órás nővéri felügyelet (77–87 százalék).

Közepes fontosságot tulajdonítottak a gyógyszerek biztosításának és gyógytornának, a szabadidős foglalkozásoknak és a gyógyászati segédeszközök biztosításának (50–64 százalék).

Mindez annak fényében érdekes, hogy az orvosi ellátást, a 24 órás szolgálatot, az étkezés és gyógyszer biztosítását a hatályos magyar jogszabályok előírják a bentlakásos intézményeknek. A legkevésbé fontosnak a temetkezési költségek biztosítása bizonyult: a megkérdezettek 22 százaléka szerint az idősotthonok feladata lenne ennek biztosítása, a válaszadók fele pedig úgy vélekedett, hogy azok fedezése a hozzátartozók kötelessége.

A statisztikai hivatal adatai alapján míg 2008-ban 49 ezer, 2015-ben már 54 ezer embert láttak el idősek otthonában vagy időskorúak gondozóházában, 2017 elején már több mint 28 ezer időskorú várt intézményi elhelyezésre Magyarországon.

Lapunk megkeresésére Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének elnöke elmondta, a nyugdíjasok életük utolsó szakaszában értelemszerűen szeretnének olyan helyen élni, ahol a feltételek legalább olyanok, mint amit korábban megszoktak. „Európai nyugdíjas-szerveződés tagjaként pontosan nyomon követhetjük korosztályunk helyzetének nemzetközi alakulását. – mondta. – A legújabb kutatások egyértelműen igazolják, hogy 2050-re nagyjából megkétszereződik a világon a 65 év felettiek száma, miközben egyre kevesebb gyerek születik. Pár évtizeden belül a társadalmi harcok egyértelműen a nyugdíjakért és az idősotthoni elhelyezésekért zajlanak majd. Ennek a harcnak az előszobájában állunk, ezért fontos lenne kidolgozni egy alternatívát.”

„A szociális és állami intézményekbe olykor fél évet, vagy akár évet is várni kell a helyekre– tette hozzá. – Mi is nagyon sok ilyen esetről tudunk, ezeket a nyugdíjasokat szervezett keretek között próbáljuk segíteni.”

Egyes magánintézmények sokszor 6-8 millió forintot is elkérnek a felvételért. Az önkormányzati otthonoknak százezer forintnál is kevesebbet (általában a nyugdíj 80-90 százalékát) kell fizetni havonta a lakhatásért és az ellátásért.

Két éve 54 ezer idős embert láttak el

Fotó: Thinkstock

Sokan szeretnék komfortosan élni idős éveiket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.