Ötmilliárd forint a termelőknek

Ötmilliárd forintot fizetnek háromezer termelőnek

Somogyi Hirlap - - Címlap - Harsányi Miklós miklos.harsanyi@mediaworks.hu

Az agrárkárok enyhítésére a Földművelésügyi Minisztérium országosan közel ötmilliárd forintot ad több mint 3000 gazdának. Somogyban a legsúlyosabb károkat tavaly a tavaszi fagy okozta, összesen négy belvízkár, nyolc felhőszakadás-, három-három jégeső, illetve téli fagy mellett 162 viharkár-bejelentést is regisztráltak.

Somogyban a legsúlyosabb károkat a tavaszi fagy okozta, a legnagyobb területen a szőlő- és a gyümölcsültetvények károsodtak, de a szamócában kis területen is jelentős károk keletkeztek.

– A 2016-os kárenyhítési évben a gazdálkodóknak számos elemi káreseménnyel kellett megküzdeniük, amelynek következményeként közel 9500 termelő mintegy 11 ezer kárbejelentést tett több mint 13 ezer hektár területre – közölte a szaktárca kommunikációs osztálya a Somogyi Hírlappal. – A legtöbb kárbejelentés – több mint négyezer – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt. Elsősorban a tavaszi fagykár és a jégesőkár okozott pusztítást.

A jogos igények alapján országosan 3327 termelő részesül ilyen juttatásban, a kifizetendő összeg több mint négymilliárd forint. A kifizetéseket a Magyar Államkincstár megkezdte.

– Szerencsére komolyabb károk nélkül megúsztuk az elmúlt évet – mondta Muzslai István iharosi családi gazdálkodó. – Évente 70 ezer forintot fizetek a kárenyhítési alapba, s szerintem az lenne igazán kedvező, ha a tényleges károkat rendezné ez a program.

Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnökétől tudjuk: kisebb fagykárt szenvedtek el tavaly a szőlőnél, de az új ültetvény kompenzálta a kiesést. A szakember szerint lényeges, hogy rugalmas, a termelők igényeihez a lehető leginkább alkalmazkodjon a kárenyhítési rendszer.

A juttatásban részesülő termelők országosan csupán 12,5 százaléka rendelkezett mezőgazdasági biztosítással. Somogyban a tavaszi fagykár miatt bejelentett terület meghaladta az 1974 hektárt.

Nem könnyű a gazdák élete, órási károkat okozhat a fagy, de a jégverés is a somogyi földeken

Fotóillusztráció: Lang Róbert

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.