Fiatalos fordulatok

Húsz éve nem kötöttek annyi házasságot hazánkban, mint tavaly

Somogyi Hirlap - - Címlap - Szabó Palócz Attila attila.szabo.palocz@mediaworks.hu

Megállt a házasok arányának csökkenése, jelenleg egyfajta stagnálás tapasztalható a fiatalok családi állapotában – ez derült ki a 2016-os Magyar Ifjúság Kutatás nemrég nyilvánosságra hozott friss eredményeiből. A kutatást 2000 óta négyévente végzik el. Ahhoz, hogy a kormány jó döntéseket hozzon a fiatalokkal kapcsolatban, ismernie kell őket.

A fiatalok négyötöde szerint leginkább a boldogságérzetre van pozitív hatással a gyermekvállalás, főképp a karrierlehetőségek és az anyagi helyzetük miatt aggódnak – derült ki a Ifjúság 2016 kutatásból.

Sokkal optimistábbak a magyar fiatalok az elmúlt években – mondta Novák Katalin, az Emmi államtitkára az M1-en. A 2016os Magyar Ifjúság Kutatásra utalva kiemelte: kiderült, a fiatalok Magyarországot jó helynek tartják, kétharmaduk nem tervez külföldre menni, egyre többen dolgoznak és egyre kevesebben látják problémának a munkavállalást. A 15–29 éveseknek pedig nagyon fontos a család és a házasság.

Balog Zoltán miniszter elmondta: a kutatást 2000 óta négyévente végzik el, mindig azonos módszertannal. Tavaly nyolcezer magyarországi és négyezer határon túli 15– 29 éves fiatalt kérdeztek meg. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány jó döntéseket hozzon a fiatalokkal kapcsolatban, ismernie kell őket. Ehhez a megismeréshez járul hozzá a kutatás, amely megerősíti azt is, hogy a 2009-ben elfogadott Nemzeti ifjúsági stratégiát ideje „leporolni”. Ezért már készül a Stratégia a fiatalokért, amelyet nemsokára a kormány elé terjesztenek – jelentette be Balog Zoltán.

A 15–29 éves magyarországi fiatalok családi állapota az évezred eleje óta tapasztalt trendeknek megfelelően változik, vagyis nő az egyedül, illetve az élettársi kapcsolatban élők aránya, valamint csökken a házasságot kötők száma. A négy évvel ezelőttihez képest lényeges változások nem történtek, a házasok arányának csökkenése megállt, egyfajta stagnálás tapasztalható a fiatalok családi állapotában. A házasok között a nők aránya (13 százalék) majdnem kétszerese a férfiak arányának (7 százalék).

Életkor alapján vizsgálva látható, míg a 20–24 éves korosztályba tartozók négyötöde egyedülálló, 15 százalékuk él élettársi kapcsolatban, és 5 százalékuk házasságban, addig a 25–29 évesek közel fele egyedülálló, 27 százalékuk él együtt élettársával és 23 százalékuk házas.

Településtípus szerint öszszehasonlítva megállapítható, a fővárosban és a megyei jogú városokban magasabb az egyedül élők aránya (76–77 százalék). A kisebb városokban és községekben valamivel alacsonyabb (71–73 százalék). Az élettársi kapcsolatban élők arányánál pontosan fordított képet láthatunk. A nagyobb városokban kisebb az ilyen kapcsolatban élő fiatalok számaránya (13 százalék), míg a kisebb településeken magasabb (17 százalék).

A diplomások körében magasabb a házasságban élők aránya (18 százalék), az alapés középfokú végzettségűeknél ennél lényegesen kisebb (8-11 százalék).

A házasságban élő fiatalok átlagosan 23-24 éves korban köteleződnek el, a nők átlagosan kicsit korábban, a férfiak kicsit később kötnek házasságot. A jelenleg nem házas fiatalok kétharmada a jövőben szeretne házasságot kötni, s mindössze 6 százalékuk utasítja el tudatosan ezt az együttélési formát. A 2012es kutatás adataihoz képest ez egyúttal azt is jelenti, hogy időközben csökkent a bizonytalanok és nőtt a házasságot tervezők száma.

Hazánkban húsz éve nem házasodtak annyian, mint tavaly: 2016 januárja és novembere között csaknem 49 ezer pár járult az anyakönyvvezető elé – közölte a házasság hete alkalmából a KSH.

Fotó: Thinkstock

Házasságot a felmérés szerint általában 23-24 éves korban szeretnek kötni a fiatalok, a nők kicsit korábban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.