A tavaszban reménykedik a somogyi építőipar is

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - Harsányi M.

Országosan tavaly csaknem tízezer új lakás épült, harmincegy százalékkal több, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó bejelentések száma 31 ezer 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ös esztendőnek.

Budai Ferenc, az Iposz somogyi elnöke abban bízik, hogy tavasszal élénkül az építőipar. A pályázati eredményhirdetések után elindulhatnak azok az építkezések, melyekben jó eséllyel részt vehetnek a kkv-szektor helyi vállalkozásai.

– Reméljük, hogy a kedvezmények kapcsán minél több új házat épít a lakosság – hangsúlyozta. – S ezzel együtt az is nagy húzóerő lehet, hogy az önkormányzatok számos somogyi településen orvosi rendelőt, művelődési házat akarnak felújítani, máshol utakat tesznek rendbe vagy épp a vízelvezető árkot burkolják le. Minden egyes megbízás lényeges az építőipari vállalkozások számára: az új feladatok újabb munkahelyeket teremthetnek Somogyban.

A KSH adatai szerint 2016ban az előző évhez képest az épített lakások száma valamennyi településtípusban nőtt, az átlagosnál nagyobb mértékű volt az emelkedés a megyei jogú városokban és Budapesten. Az épített lakások aránya 59-ről 49 százalékra esett vissza, a vállalkozások által építettek 39-ről 50 százalékra emelkedett.

– A használatba vett lakások átlagos alapterülete hét négyzetméterrel, 94 négyzetméterre csökkent – mutatta ki a KSH. – A kiadott új építési engedélyek alapján 87 százalékkal több, összesen 12 ezer 206 lakóépület építését tervezik.

Budai Ferenc szerint húzóerőt jelenthetnek az önkormányzatok beruházásai

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.