Vadveszélyes utak: egy nap alatt négy baleset

Somogyi Hirlap - - Címlap - Ha vaddal ütköztünk, ki kell hívni a rendőrséget Sz. T.

Huszonnégy órán belül négy baleset történt a megye útjain; az utóbbi napokban megnövekedett a vadelütések száma. Böhönyén elaludt az autós, Bőszénfa külterületén szarvast gázolt egy másik. Fonyódon az ittas vezetés okozott balesetet. Kapoly és Andocs között őzet ütöttek el. A Böhönye határában történt balesetnél a személygépkocsi vezetője elismerte: elaludt, majd vízelvezető árokba hajtott. Könynyű sérülést szenvedett. Két órával később Bőszénfánál szarvast ütött el egy autós. Jelentős anyagi kár keletkezett. Egy másik autós hasonlóan járt Kapoly és Andocs között, amikor egy úttestre rohanó őzet gázolt el. A kocsi viszont itt is összetört. Fonyódon egy autós a vízelvezető árokba hajtott, vélhetően ittasan.

Az utóbbi napokban megnövekedett Somogy útjain a vadelütések száma – figyelmeztet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem, a fokozott óvatosság, s a csökkentett haladási sebesség. A motorosok részéről a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassúbb és óvatosabb közlekedés és nem tanácsos a megengedett felső sebességértéket kihasználni – írják.

Időnként előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés esetleges hiányosságai, folytonosságszakadásai miatt az autópályákon, vagy közvetlenül azok mellett vadállatokat látunk. Ilyen esetben nem csak indokolt, hanem egyenesen „kötelező” a lassító fékezés még akkor is. Az autópályára tévedt vadállatok ugyanis a kerítéstől nem tudnak a veszélyes zónából kihaladni, így pánikszerűen a gépjárművek közé rohanhatnak. Ha megtörtént az ütközés, minden esetben ki kell hívni a rendőrséget, hogy a kiérkező rendőrök értesíthessék az illetékes vadásztársaságot az elhullott vagy sérült állat átadása érdekében.

Fotó: Lang Róbert

Vadveszély: az útra tévedő szarvas vagy vaddisznó súlyos károkat és sérüléseket tud okozni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.