Kölcsönlakás pásztorórához a kaposvári színpadon

Somogyi Hirlap - - Címlap -

Sok-sok félreértés, bonyodalom, nevetés és humor. Új bemutatóra készül a Csiky Gergely Színház. A Kölcsönlakás című bohózatot Méhes László rendezi. Az előadás minden korosztálynak önfeledt szórakozást ígér.

Ray Cooney angol drámaíró humorát olyan darabok jelzik mint a Miniszter félrelép vagy az Ártatlan kicsapongások. A szerző Kölcsönlakás című bohózatát a világ és Magyarország neves színházaiban már nagy sikerrel bemutatták, most Kaposváron debütál. Ray Cooney 1969-ben John Chapman segítségével írta a vígjátékot, leginkább a saját maga számára. Az ősbemutatón ugyanis ő játszotta Philipet, a kissé naiv, korántsem macsó típusú, saját lakásában is csak tébláboló könyvkiadót. Philipre azonban egyszer csak rámosolyog a szerencse, mert a neves meseírónő, Miss Cook nála szeretné kiadni legújabb könyvét. A nagy anyagi lehetőségtől viszont majdnem saját cégtársa üti el, aki épp a puritánságáról és szexgyűlöletéről ismert írónő látogatásának napján használja a lakásban lévő irodát egy szerelmi légyott helyszínéül. Innentől kezdve azonban elindul a lavina, a vicces szituációk sorozata.

Méhes László már kétszer rendezte ezt a darabot. Harmadszorra Kaposváron állítja színpadra. A színész-rendező azt mondja: minden előadása más. – Más helyszín, más színészek, más ötletek. Mivel ez egy közös játék, egy közös munka volt, mindenki hozzátette a javaslatait, a gondolatait, amik továbbvitték az előadást. Már nagyon messze vagyunk attól, hogy bármelyik előző Kölcsönlakáshoz hasonlítson. Nagyon fontosnak tartom a darab rendezésénél, hogy minden mozdulat egy belső tartalommal bírjon. Minden szituációban keressük a realitást és a pillanatnyi igazságokat. Azt szeretnénk, ha nem lenne túlságosan abszurd, hanem inkább a jelen pillanat dominálna, az lenne igaz és pontos. Ritkán lehet így megcsinálni egy bulvárt. A darab sokkal jobb mint egy átlagos vígjáték. Azonban ehhez is hozzá kellett tenni sok jó ötletet, hogy hús-vér személyiségeket lássunk a színpadon – tette hozzá a rendező. A rendkívüli bravúrral megszerkesztett szituációk mindegyike félreértést szül, az pedig újabbat és ezzel elindul a lavina. Aztán a legvégén el kell varrni a szálakat. Igaz, néha lehet, hogy már a néző is belegabalyodik a szituációk sorába, hiszen a végtelenségig fokozzák a bonyodalmat. Aztán természetesen megszületik a megoldás. Sőt még meglepetéspoén is vár a nézőkre.

– A bohózat csak látszólag könnyed, olyan, mint egy óriási zenemű. Mondjuk az adott pillanatban megszólal valaki, akkor kinyílik egy ajtó és pont belép valaki és akkor megszólal a telefon. És ha itt valami elcsúszik, akkor már vége a szituációnak. Nincs meg a ritmus, elúszott a poén. Rengeteg munka ezt pontosan megcsinálni, de nagyon szerettük. Itt nem a szöveg ritmusa a fontos, hanem a belső létezésé. Persze mindezt úgy kell előadni, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, kicsit hasonlít a Feydeauféle darabokhoz. Azon dolgozunk, hogy megtörténjenek az őrülten jó, mulatságos dolgok a színpadon, a nézők nevessenek és a következő előadásra hívják el a szomszédot vagy a háziorvost. Igazi önfeledt szórakozást és nevetést ígérünk a nézőknek két felvonásban.

A vígjáték sikerét előrevetíti a szereposztás is. Mészáros Sára, Németh Mónika, Nyári Szilvia, Sarkadi Kiss János, Kalmár Tamás és Fándly Csaba játsszák a főbb karaktereket. A bemutató március 3-án lesz a nagyszínpadon, az Együd Áprád Kulturális Központban.

Fotó: L. R.

Szerelmi fészek a kaposvári Kölcsönlakásban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.