KRESZ-vizsga: diáknak ingyen

Jó kezdeményezés: jövőre ingyenessé tehetik a KRESZ-vizsgát

Somogyi Hirlap - - Címlap - Harsányi Miklós miklos.harsanyi@mediaworks.hu

Már 2018-tól ingyenes lesz a nyelvvizsga a diákoknak. Az is kedvezhet a diákságnak, hogy térítésmentesen mehetnek majd a KRESZ-vizsgára.

Az első középfokú nyelvvizsgán kívül jövőre ingyenes lehet a KRESZ-vizsga is. Szakértők szerint ez utóbbi döntéssel ha közvetve is, de javulhat a fiatalok elhelyezkedési esélye.

– Kedvező folyamatokat indíthat el egy ilyen döntés, fiatalok tömege könnyebben szerezheti meg a jogosítványt – utalt hétfőn Koncz István közlekedési igazságügyi szakértő azokra a sajtóhírekre, miszerint a kormány a KRESZ-vizsgát is ingyenessé tenné jövőre. – Lényeges, hogy a diákok minél alaposabb elméleti oktatásban részesüljenek, az adatok szerint a 18–45 éves korosztály idézi elő a balesetek 65 százalékát.

Szalai Zoltán kaposvári közlekedési pszichológus rámutatott: a 14 évesnél idősebb diákok zöme középiskolásként szeretne vizsgázni. A jogosítvány birtokában mobilabbá válnak, nagyobb lesz a szabadságfokuk, s egy ilyen lépés ha közvetve is, de sokak munkába állását is megkönynyítheti.

– Egyértelműen kiváló az ötlet – jegyezte meg Tamás Zoltán, a kaposvári King-a-Ford Autósiskola ügyvezetője. – Nem beszélve arról, hogy a szülők válláról is nagy terhet vesz le, ha bevezetik az ingyenes KRESZ-vizsgát. Egészen bizonyos, hogy jócskán megugrik a jelentkezők száma.

Fotó: Lang Róbert

Tanulják a közlekedést. Az ingyenes jogosítvány nagy segítség lenne fiatalnak és szüleinek egyaránt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.