A nagy testvér néz, de nem lát

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - Barkóczy László laszlo.barkoczy@mediaworks.hu Amerre nézünk, térfigyelő kamerákba botlunk

Tonnányi irodalma van az afelett érzett kétségbeesésnek, melynek a méltán híres Orwell: 1984 című munkája adta az alapot, hogy a nagy testvér megfigyeli minden lépésünket. És ez mára nagyjából igaz is. Amerre nézünk, térfigyelő kamerákba botlunk.

Nincs persze egy sem, amelyik ne a biztonságunkat szolgálná, vagy olyan, melyet ne vezetőink intéztek volna nekünk azért, hogy a dolgok rendben mehessenek. Ahol kamerák vannak, ott előbb-utóbb virágba borul a táj, a közbiztonság sziklaszilárddá válik, hisz kinek jutna eszébe roszszat cselekedni, bűnbe esni? Ilyenkor persze, mikor a garázda nép az óvó figyelem hatására végre önként megzabolázza magát, nem szükséges azonnal leszerelni a térfigyelőket. Hiszen azokkal megfigyelhetők a közlekedők is, kiszűrhetők olyan elképesztő normaszegések, mint a rossz helyen parkolás, a kiégett izzók, és más galádságok. Mert a fejlett civilizációk eleve fejlődésre vannak ítélve, de ezeket az apró vadhajtásokat is illik lenyesegetni. Mert amúgy meg már minden rendben van. Régen nem volt ennyire egyértelmű, hogy megfigyelnek minket, sőt kifejezetten nehezteltünk érte. De olyanok vagyunk, hogy ha félünk, biztonságunk érdekében sok mindenről le tudunk mondani. És minél jobban félünk, annál többről. A szabadságjogokat újraértelmezzük, és mivel maga a szabadság amúgy is egy képlékeny fogalom, újra és újra a megfelelő (megmaradt) tartalommal töltjük fel. Nem baj, ha néznek minket, ha látják a gazfickót is.

Nem gond az sem, ha ezer szempontból listáznak minket, ha ezzel kiszűrik a gonosz lelkeket is. Hogy kinek mit jelent a gaz és a gonosz, arról meg majd megegyezünk. Ilyenkor aztán felrémlik bennünk az is, hogy számtalan kamera képét láttuk már a médiában. És lehet, hogy a szemünk romlik, vagy a készülékünket vettük egy nagyon régi áruházi akcióban, de hogy a legtöbben csak foltokat látnak, az biztos.

Persze azok a pacák a képernyőn tényleg gyanúsan mozognak, és teszik épp a gazságot, de a kép minősége alapján akár mi magunk is lehettünk volna a képen.

Mert teljesen igaz, hogy a nagy testvér figyel minket. De ha azt látja, amit nekünk mutatnak nap mint nap, akkor erősen javasolt egy vastag dioptriás szemüveg a kamerákra.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.