Van egy tippünk: topra visszük a TOP-ot, minden település felzárkózásáért

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - Megyeháza - Munkatársunktól sonline@sonline.hu

A megyei önkormányzat célja, hogy olyan beruházások valósuljanak meg településeinken, melyek boldogulást, jövedelmet, gazdasági növekedést is jelentenek. A tervezett fejlesztések azonban csak akkor nyerhetnek pályázati forrást, ha illeszkednek a megyei és országos elképzelésekhez is – mondta el szerkesztőségünknek Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. – Sűrűn halljuk politikusoktól, hogy TOP-os beruházás, TOP-os forrás, de talán még mindig nem tudja mindenki, mit is jelent ez?

– A TOP a 2014–20-as uniós pénzügyi ciklus Területi és Településfejlesztési Operatív Programjának rövidítése, mely során – ahogy az a nevében is szerepel – elsősorban települések, civil szervezetek juthatnak pályázati forrásokhoz a helyi infrastruktúra fejlesztésére. A TOP feladata az is, hogy adott településen belül a befektető el tudja helyezni vállalkozását. Például egy ipari park létrehozását, infrastruktúra fejlesztését a TOP-ból kell megvalósítani, de hogy azon belül egy adott épületben milyen munka zajlik, az már a vállalkozó dolga. A lényeg, hogy adottságainkat kihasználva minél több településünk fel tudjon zárkózni a fejlettebb régiókhoz.

– Minden települési elképzelés nyerhet ezeken a pályázatokon?

– Nem feltétlenül. Már a területi tervezés során arra kértük településeinket, hogy olyan fejlesztésekben gondolkodjanak, melyek az itt élőknek boldogulást, megélhetést hoznak, illetve jobbá, könynyebbé teszik életüket. És természetesen arra, hogy azokat az irányokat vegyék figyelembe, melyek nem térnek el a nemzeti, Brüsszellel egyeztetett operatív programoktól. Csak akkor lehet nyertes egy pályázat, ha a települési és megyei program teljes mértékben illeszkedik ezekhez a kritériumokhoz. A megyei területfejlesztési tervek már ezt az irányt követték, így nagy meglepetés nem érte településeinket a pályázati felhívások megjelenésekor.

– Milyen feltételeknek kellett teljesülni a pozitív elbíráláshoz?

– A benyújtott pályázatok értékelésekor, elbírálásakor természetesen figyelembe vettük az említett illeszkedést, valamint azt, hogy menynyiben felelnek meg a kiírásnak, milyen mértékben alátámasztott az igények megvalósítása. A települések többsége eleget is tett ezeknek az elvárásoknak, hiszen a beérkezett 209 pályázatból 184-et támogatásra alkalmasnak talált a Somogy megyei TOP Projekt Bizottság. Sajnos 25 pályázatot – reményeim szerint csak ideiglenesen – el kellett utasítani, ugyanis azok tervezett műszaki tartalma nem megfelelő mértékben járul hozzá a megyei tervek teljesítéséhez. Az elutasításra javasolt kérelmek egy részénél a műszaki tartalom átgondolására tett javaslatot a bizottság.

– Ezzel a döntéssel meg is kezdődhetnek a fejlesztések?

– A beruházások elindításához szükséges még egy bírálati lépcső az úgynevezett Döntés-előkészítő Bizottság részéről. Ebben részt vesz a megyei közgyűlés által delegált Holovits Huba tanácsnok úr, aki a Projekt Bizottság döntésének értelmében képviseli, szorgalmazza a somogyi elképzelések megvalósulását, az általunk javasolt pályázatok nyertessé nyilvánítását. Reményeink szerint Budapesten nem gördítenek akadályokat a somogyi elképzelések elé, s mihamarabb támogatási szerződések születhetnek, s elkezdődhetnek a várt fejlesztések.

A legfőbb cél: megteremteni a boldogulás kereteit

Fotó: Lang Róbert

Biró Norbert: TOP-on van Somogy

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.