Stratégia a klímaváltozásra SOMOGY

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - Megyeháza -

Ahogy a világ minden pontján, úgy Somogyban is komoly gondot jelent az éghajlatváltozás. A helyenként szélsőséges időjárás nem csak a mezőgazdasági termelést veszélyezteti, hanem a megye ökológiai egyensúlyára is kihatással van. A káros hatások megelőzése, kiszűrése érdekében megyei klímastratégia készül. Értékes termőföldjeink, vadban gazdag erdeink, turizmusunk zászlóshajói, mint például a Balaton, a Dráva ökológiája, az egyedi természeti kincseket rejtő Baláta-tó vagy föld alatti édes- és termálvizeink válhatnak áldozatává az éghajlatváltozásnak. Lakóhelyéért felelős, lokálpatrióta személyek, közösségek, önkormányzatok szerte az országban vagy éppen a világon nem nézhetik tétlenül mindazokat a hatásokat, amelyek ezeket az értékeket bármilyen módon veszélyeztetik. Agrármegyeként azért sem ülhetünk ölbe tett kézzel, mert kitűzött célunk, hogy Somogy legyen az ország éléskamrája, komoly veszélybe került. Ezért is pályáztunk megyei klímastratégia elkészítésére – mondta el lapunknak Huszti Gábor.

A Somogy Megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: a pályázat sikeres volt, mintegy 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert tavaly novemberben a Somogy Megyei Önkormányzat erre a célra. A megyei klímastratégia kidolgozásában központi szerep jut az alkalmazkodásnak, a megelőzésnek és a szemléletformálásnak is. Széles körű egyeztetéssel, gazdasági szereplők, intézmények bevonásával és a Klímabarát Települések Országos Szövetsége szakmai iránymutatása mellett zajlik majd a tervezőmunka. Emellett klímakonferenciák, szemléletformáló rendezvények megszervezésére kerül sor a somogyi lakosság aktív bevonásával. Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, melyet a Területfejlesztési Bizottság soron következő ülésén mutatunk be, majd elfogadását követően lezárul a projekt-előkészítés, kezdődik a megvalósítás időszaka. Következő lépésben megalakul a megyei önkormányzaton belül a Platform iroda, melynek munkatársai a Klímastratégia elkészítését koordinálják, együttműködnek a projektbe bevont partnerekkel és szakmai segítséget nyújtanak a területi szereplőknek.

2018. március 31-ig elkészül a Somogy Megyei Közgyűlés által elfogadott Klímastratégia, mely megalapozza a települések által elkészítendő helyi stratégiákat is. Megyei Klímapont felállítása is megvalósul, mely öt éven keresztül szakmai segítséget nyújt Somogy megye településeinek, és lakosságának. Reményeink szerint mindez együttesen nagyban hozzájárul majd a klímaváltozáshoz köthető negatív folyamatok mérsékléséhez, természeti értékeink megőrzéséhez.

Fotó: MW

Turisták a határfolyó somogyi szakaszán

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.