Szomszédság

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - Kalányos István, Babócsa

Amennyire igaz a mondás a rossz szomszédságról és a török átokról, olyannyira igaz az is, hogy a jó szomszéd kincset ér. Az én történetem ezt bizonyítja: ez év januárjában kórházba kerültem, ahol egy életmentő műtétet hajtottak végre rajtam az orvosok. Nagy volt a baj, de számomra még rosszabb volt, hogy feleségem ez idő alatt egyedül maradt. Tudtam, hogy beteg, és egyedül marad mindaddig, amíg én kórházban leszek. Felnőtt gyerekeim közül senki nem tudott hazalátogatni, vele lenni, hiszen munkahelyük messze elszólította őket tőlünk. Csak arra tudtam gondolni, hogy feleségem még a boltig sem tud elmenni.

El sem lehet mondani, mekkora megkönnyebbülés volt hallanom, hogy szomszédok, az utcabéliek mennyire mellé álltak, segítettek neki mindenben. Még azt is megkérdezték tőle minden nap, hogy bevette-e a gyógyszereit, evett-e, kell-e porszívózni, takarítani. A másik szomszéd bevásárolt neki. Feleségem annyira megilletődött, hogy minden esetben elsírta magát. De ezt már csak otthon merte elmondani nekem. Ezektől a hírektől teljesen megnyugodtam, és így teljesen átadtam magamat a gyógyulásnak, és nyolc nap után haza is térhettem.

A segítségnyújtás még ezután is folytatódott, szomszédaim még a gyógyszereimért is elmentek, a szemetes kukát is kivitték. Január lévén a havat is elszórták a házunk elől, és az egész udvart kitakarították a hótól. Egy hét múlva saját autójukkal vittek Kaposvárra, kontrollra.

Manapság másról sem hallunk, mint hogy az emberek mennyire érzéketlenek és önzők, elmennek a bajban egymás mellett, csak a közöny és az érdektelenség jut a bajba jutott, elesett embernek. Jobb esetben kikerülik, átlépik, roszszabb esetben még belé is rúgnak, aki segítséget remél.

Ezzel ellentétben a magam példáján tapasztaltam meg az emberek jóságát, s azt, hogy az én jóindulatú szomszédaim aranyat érnek. A Fürdő utcai lakók, a szomszédjaink nálunk emberségből jelesre vizsgáztak. Minden tiszteletem az övék!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.