Kiszebábot égettek az ovisok; a csöppségek is znék a telet

Kaposváron tüzet gyújtottak a kicsik, Marcaliban maskarába bújtak a hittanosok

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - Kovács Gábor gabor.kovacs@mediaworks.hu

Úgy tűnik, hogy a legkisebbeknek is elegük van már a télből: vidám, mókás télűzésen vettek részt az óvodások a Kaposvári Petőfi Sándor Központi Óvoda Búzavirág utcai Tagóvodájában. Az udvari homokozó közepén három kiszebábot is lángra lobbantottak az óvónők, hogy eltemessék a telet, miközben a gyerekek síppal-dobbal, nagy zajt csapva, mondókákkal és énekszóval ünnepelték a tavasz közeledtét.

– A programunkban hangsúlyozzuk a néphagyományok fontosságát, és a mindennapokban is igyekszünk megjeleníteni ezeket. Úgy érezzük, hogy a farsang jeles ünnep a gyermekeknek – mondta Németh Zoltánné tagóvoda-vezető. – A mai rendezvény a zárása nálunk a farsangi ünnepkörnek. A gyerekek nagy és kis kiszebábokat készítettek papírból, szalmából, majd ruhába bújtattuk ezeket, hogy alakot öltsenek. A papírszalagokra a kicsik felíratták a kívánságaikat az óvónőkkel, és azt, hogy mitől szeretnének megszabadulni. Ezután elégettük a bábukat, hogy eltemessük a telet, és együtt várjuk a tavaszt.

Az intézmény hat, vegyes életkorú csoporttal működik, átlagosan 22-es csoportlétszámmal. A tagóvodának saját kidolgozású programja van, amely a környezettudatos szemlélet megalapozására épül, ebben pedig kitüntetett helyet kaptak a néphagyományok. S hogy milyen kívánságokat írtak a kiszebábokra az óvodások? Hogy a tél vigye el a betegséget, a rosszaságot, de még a rossz gyerekeket is!

Reméljük, hogy szót fogad az ovisoknak a tél

Fotó: Lang Róbert

Kisze a tűzben, tél elűzve. Utánaküldték a betegséget, rosszaságot is a kicsik

Fotó: Kiss Kálmán

Hittanosok maskarában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.